2 min. čitanja

Rovinj uskoro dobiva novu turističku atrakciju

Rovinj uskoro dobiva novu turističku atrakciju
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – U sklopu projekta „geoIST3A“ uskoro započinje nastavak radova na izgradnji geološkog parka Monfiorenzo koju provode Grad Rovinj-Rovigno i Javna ustanova „Natura Histrica“. Rovinj će, nakon što projekt bude dovršen, dobiti novu turističku atrakciju.

Kamenolom Fantazija – Cava di Monfiorenzo jedini je lokalitet u Istarskoj županiji koji je zaštićen pod kategorijom zaštite geološki spomenik prirode, a predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije vapnenca te je kao takav jedan od najvažnijih i najinteresantnijih kamenoloma svijeta. Također, dio je područja zaštite ekološke mreže Natura2000 koji nosi naziv Šire rovinjsko područje.

Foto: Grad Rovinj

Projektom izgradnje geološkog parka na spomenutoj lokaciji, dosad neiskorištena geološka baština napokon se stavlja u funkciju što će dodatno obogatiti znanstveno-edukativnu scenu na području Istarske županije i time generirati novi i jedinstveni turistički proizvod u Istri.

Provedbom projektnih aktivnosti namjerava se uspostaviti okvir za održivo upravljanje georaznolikošću ovog područja, poručuju iz Javne ustanove “Natura Histrica” koja kao vodeći partner projekta, ažurno prati i koordinira te administrira sve projektne aktivnosti i radnje iz domene zaštite prirode i okoliša kroz izradu dokumenata poput Plana upravljanja i Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima.

U suradnji s Hrvatskim geološkim institutom provedena su geološka istraživanja šireg rovinjskog područja koja su rezultirala Geološkom studijom lokaliteta i izradom jedinstvenog geološkoga stupa.

Opći cilj projekta je doprinijeti valorizaciji i očuvanju prirodne baštine lokaliteta te unapređenju konkurentnosti turističke ponude na području Rovinja i Istarske županije.

– Drago mi je što privodimo kraju jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih projekata za naš Grad. Siguran sam da će građani i posjetitelji prepoznati vrijednost ove investicije koja ističe jedinstvenost našeg najvažnijeg geološkog spomenika. Prije samo godinu dana ova je lokacija bila zapuštena te išarana grafitima kao česta meta vandala. Danas je ovo područje gotovo neprepoznatljivo. Očišćeno je i oplemenjeno novim sadržajima te će zasigurno postati jedna od naših najposjećenijih atrakcija – izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Na lokaciji se trenutačno izvode radovi na ugradnji metalnog dijela šetnice u samom kamenolomu, a rok završetka provedbe projekta je 31. srpnja. Ukupna vrijednost projekta „geoIST3A“  Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude” iznosi 15.346.052,98 kuna, od čega udio bespovratna EU sredstva iznosi 6.837.312,57 kn (Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.).

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.