Kanada najavljuje više nafte, plina i uranija za Europu

Photo: Srđan Ljuština

Kanada bi mogla na tržište plasirati više nafte, plina i uranija kako bi pomogla rješavanju globalne energetske krize te obuzdavanju skoka cijena, rekao je ministar Jonathan Wilkinson.

Cijene energije snažno su porasle zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji, nakon njezine invazije na Ukrajinu, uključujući i američki embargo na rusku naftu, smanjenu opskrbu Europe ruskim plinom i isključenje Rusije iz sustava plaćanja SWIFT, prenosi N1.

Mnoge zemlje, uključujući Kanadu, spremne su pomoći koliko god je to moguće, kako bi se nadomjestila ruska nafta i plin, rekao je za BBC u nedjelju kanadski ministar prirodnih resursa.

Četvrti svjetski najveći proizvođač nafte, obvezao se povećati izvoz nafte za 200.000 barela, a ministar Wilkinson najavio je za BBC i dodatnih 100.000 barela prirodnog plina.

Kanada je tako odgovorila zahtjevima saveznika, na sastanku ministara energetike u Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA) u Parizu, gdje je također najavljen i ubrzani prijelaz na čiste izvore energije.

– Očekujemo da ćemo do kraja godine doći do 300.000 barela –  rekao je Wilkinson.

IEA procjenjuje da će sankcije Rusiji do kraja mjeseca s tržišta izbaciti tri milijuna barela dnevno.

Kanadski izvoz ograničen je kapacitetom cjevovoda, koji su trenutno iskorišteni u potpunosti, ali Wilkinson kaže da bi moguće rješenje bilo slanje energenata preko SAD-a.

Hina