2 min. čitanja

Kina zabrinuta zbog “Indo-pacifičkog NATO-a”: “Ta strategija je opasna poput širenja na istok Europe”

Kina zabrinuta zbog “Indo-pacifičkog NATO-a”: “Ta strategija je opasna poput širenja na istok Europe”
Foto: Pixabay

Bauk ‘Indo-pacifičkog NATO-a’ ubrzava odvajanje Kine od Zapada, naslovio je Financial Times analizu koju su sastavili njegovi dopisnici Edward White i Tom Mitchell.

Oni podsjećaju kako su kineski dužnosnici i analitičari tjednima podržavali tvrdnje Rusije da je širenje NATO-a u Europi izazvalo njegovu invaziju na Ukrajinu. Sada, kaže Financial Times, upozoravaju na novu sablast kako bi opravdali svoju potporu ruskom ratu: “Indo-pacifički NATO” koji bi u konačnici mogao natjerati Kinu da se odvoji od Zapada i postigne samodostatnost u svemu, od hrane do poluvodiča.

Otkako su Xi Jinping i Joe Biden tijekom dvosatnog telefonskog razgovora 18. ožujka odbili odstupiti od svojih međusobno suprotstavljenih procjena sukoba, kineski diplomati krenuli su u retoričku ofenzivu, tvrdeći da su savezi predvođeni SAD-om prijete Pekingu kao i Moskvi, prenosi Jutarnji list.

Većina njihovog bijesa usmjerena je na strategiju “slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika” koju je Biden naslijedio od Donalda Trumpa, a koja nastoji povezati SAD, Japan, Australiju i Indiju u jedinstvenu frontu protiv Kine.

– Nato je nastavio jačati i širiti se, te je vojno intervenirao u zemljama poput Jugoslavije, Iraka, Sirije i Afganistana – rekao je Le Yucheng, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova dan nakon razgovora kineskog i američkog predsjednika.

– Indo-pacifička strategija jednako je opasna kao i NATO-ova strategija širenja na istok u Europi. Ako se to ne kontrolira, to bi donijelo nezamislive posljedice i na kraju gurnulo azijsko-pacifičko [područje] preko ruba ponora – kazao je Yucheng.

U pokušaju da se suprotstavi Bidenovu “zbiljskom cilju” uspostavljanja “indo-pacifičke verzije NATO-a”, Leov šef, ministar vanjskih poslova Wang Yi, sastao se u petak u New Delhiju sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom.

Wang se u utorak obratio Organizaciji islamske suradnje u Islamabadu, gdje je govorio o 400 milijardi dolara u projektima pod vodstvom Kine u 54 islamske zemlje. I Kina, i Indija, i Pakistan, koje zajedno broje tri milijarde stanovnika, suzdržale su se od glasanja za rezolucije Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska invazija Ukrajine.

Alicia García Herrero, glavna ekonomistica za azijsko-pacifičko područje u francuskoj investicijskoj banci Natixis, rekla je da Kina, dok ukrajinska kriza zbližava SAD i EU, nastoji svoje ortaštvo s Rusijom dopuniti jačim gospodarskim i diplomatskim vezama s velikim zemljama svijeta u razvoju i nacijama bogatima resursima na Srednjem istoku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.