2 min. čitanja

Počinje instalacija prvog od tri planirana meteorološka radara na Jadranu

Počinje instalacija prvog od tri planirana meteorološka radara na Jadranu
Foto: DHMZ

Danas na Debeljaku, u Općini Sukošan kod Zadra, započela je instalacija prvog od tri suvremena C-band Doppler meteorološka radara, kojima će po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale biti pokriven radarskim mjerenjima, čime će se povećati sigurnost ljudi i dobara na moru i uz more, danas javlja DHMZ.

Postavljanje meteorološkog radara na lokaciji Debeljak dio je Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH-METMONIC (METMONIC), kojeg provodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i kojim će se osigurati potpuna pokrivenost kopna i teritorijalnog mora Republike Hrvatske, meteorološkim te oceanografskim mjerenjima.

Projekt METMONIC najambiciozniji je od tri strateška projekta modernizacije koje provodi DHMZ i kojima ćemo značajno osuvremeniti rad i poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga. Modernizacijom prizemnih meteoroloških postaja te uspostavom suvremene mreže radarskih postaja, meteorološko-oceanografskih plutača i sustava za daljinska visinska mjerenja, omogućit će se kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, te povećati mogućnosti upozoravanja na opasne vremenske pojave.

– Kvalitetni i pravovremeni meteorološki podaci unaprijedit će sustave ranog upozorenja, povećati sigurnost i očuvati ljudske živote i dobra na moru i kopnu, doprinijeti zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvoju – istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Nakon postavljanja meteorološkog radara na uzvisini u naselju Debeljak kod Sukošana, započinje testni rad te se do kraja mjeseca travnja 2022. godine očekuje dostupnost meteoroloških radarskih podataka svim korisnicima što će doprinijeti i sigurnijem odvijanju pomorskog, zračnog i cestovnog prometa.

Meteorološki radari u realnom vremenu omogućuju praćenje opasnih oluja, te bez radara nema moderne rane najave opasnih vremenskih nepogoda. Radar koji se postavlja na Debeljaku, kao i radari na svim ostalim lokacijama meteoroloških radarskih centara, su suvremeni C-band Doppler meteorološki radari koji će osim podataka o rasprostranjenosti naoblake iz koje se očekuje oborina, pružati i informacije o očekivanom intenzitetu oborine na tlu, podatke o brzini i smjeru vjetra te akumuliranoj količini oborine na tlu za određeni period i područje. Ujedno će biti dostupni i podaci o samoj vrsti oborine u oblaku (snijeg, susnježica, kiša ili tuča) te vertikalnim strujanjima unutar oblaka, objasnio je voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

Početkom 2022. godine pušten je u operativni rad novi meteorološki radar na lokaciji Gradište u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a trenutno je u tijeku testni rad na lokaciji Bilogora u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U mjesecu svibnju 2022. godine započinje postavljanje radarskih uređaja u Istri na lokaciji Goli kraj Labina, dok su na lokacijama Uljenje na Pelješcu i Puntijarka na Medvednici započeli građevinski radovi.

Moderna meteorološka služba danas je nezamisliva bez radarskih podataka, a u budućnosti možemo očekivati daljnji razvoj inovativnih alata koji će koristiti te podatke. Bitno je napomenuti kako se uvrštavanjem radarskih mjerenja u analitičke i prognostičke modele očekuje veća točnost kratkoročnih vremenskih prognoza.

Projekt METMONIC se provodi uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i projekata Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u RH – METMONIC iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

U ponedjeljak počinje montaža prvog meteorološkog radara na Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.