2 min. čitanja

Zbog nedavnih masovnih otkaza u najvećoj trajektnoj kompaniji, britanske vlasti mijenjaju zakon o minimalnoj plaći

Zbog nedavnih masovnih otkaza u najvećoj trajektnoj kompaniji, britanske vlasti mijenjaju zakon o minimalnoj plaći
Foto: Michiel Hendryckx/Wikipedia

Ne prestaju kritike, a ni prosvjedi nakon što je najveća britanska trajektna kompanija P&O Ferries sredinom ovog mjeseca otpustila 800 radnika. Sindikati tvrde da je kompanija to učinila kako bi zaposlila jeftiniju stranu radnu snagu pa je britanska vlada odlučila zapapriti svim trajektnim kompanijama.

Krajem ovog tjedna britanska vlada planira predstaviti novi zakon koji će “natjerati” sve trajektne tvrtke koje posluju iz britanskih luka da svojim radnicima plaćaju barem nacionalnu minimalnu plaću. Ovom odlukom žele također navesti P&O Ferries da vrati na posao 800 radnika koje su otpustili sredinom mjeseca, bez prethodne najave i to preko Zoom sastanka.

No sindikati naglašavaju kako bi otpušteni radnici trebali biti vraćeni na svoja radna mjesta prema postojećim uvjetima, a ne prema nacionalnoj minimalnoj plaći. Sindikat radnika u željeznici, pomorstvu i transportu najavljuje da neće prihvatiti nacionalnu minimalnu plaću za svoje članove te da bi P&O Ferries trebao poštovati postojeće ugovore o radu, prenosi BBC.

P&O Ferries navukao je na sebe bijes javnosti nakon što su 17. ožujka objavili da će dio radnika zamijeniti agencijskim radnicima jer su oni jeftiniji, a kako je kompanija u financijskim problemima izazvanim pandemijom, ova ideja činila im se ispravnom. Izvršni direktor kompanije Peter Hebblethwaite pozvan je da podnese ostavku nakon što je pred zastupnicima u Parlamentu priznao kako je znao da je otpuštanje radnika bez prethodne najave protivnu zakonu.

Zbog masovnih otkaza i ovaj vikend održani su prosvjedi u nekoliko luka u kojima posluje P&O Ferries, između ostalog i u Doveru, Hullu i Liverpoolu. Iz P&O Ferriesa danas su priopćili da će njihova ruta Dover-Calais ostati obustavljena do 31. ožujka.

Britanska vlada sada planira zatvoriti pravnu rupu koja trajektnim operaterima koji koriste britanske luke, ali su registrirani u inozemstvu, omogućuje da plaćaju manje plaće od zakonskog minimuma. Minimalna satnica u Ujedinjenom Kraljevstvu iznosi 8,91 funti, dok bi prosječna satnica agencijskog osoblja koje planira zaposliti kompanija P&O Ferries bila 5,50 funti.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznata trajektna kompanija otpušta 800 radnika, dio njih ne želi napustiti brodove
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.