3 min. čitanja

Na ranije stabilnoj istočnoj Antarktici urušava se ledena ploča

Na ranije stabilnoj istočnoj Antarktici urušava se ledena ploča
Foto: Christian Åslund, Greenpeace

Ploča leda ukupne površine poput Krka i Brača zajedno, urušila se na istočnoj Antarktici, području za koje se dugo smatralo da je stabilno i da nije mnogo pogođeno klimatskim promjenama, objavili  su zabrinuti znanstvenici.

Urušavanje, snimljeno satelitskim snimcima, obilježilo je prvi put u ljudskoj povijesti, da je hladno područje doživjelo kolaps ledene ploče. Dogodilo se to na početku jezivog toplog razdoblja prošlog tjedna kada su temperature porasle za više od 70 stupnjeva, (40 Celzija) toplije od uobičajenih na nekim mjestima istočne Antarktike, prenosi AP NEWS.

Satelitske fotografije pokazuju da se područje naglo smanjivalo posljednjih nekoliko godina, a sad se znanstvenici pitaju jesu li precijenili stabilnost istočne Antarktike i otpornost na globalno zatopljenje koje je brzo otapalo led na manjoj zapadnoj strani i ranjivom poluotoku.

Ploča leda, široka oko 460 četvornih milja (1200 četvornih kilometara) koja se nalazi u ledenjacima Conger i Glenzer urušila se između 14. i 16. ožujka, rekla je znanstvenica za led Catherine Walker s Oceanografskog instituta Woods Hole. Rekla je da znanstvenici nikada nisu vidjeli da se to dogodilo u ovom dijelu kontinenta, što situaciju čini zabrinjavajućom.

– Ledena ploča Glenzer Conger vjerojatno je bila tamo tisućama godina i nikada više neće biti tamo – rekao je Peter Neff, znanstvenik sa Sveučilišta Minnesota.

Problem nije količina leda izgubljena u ovom urušavanju, rekli su Neff i Walker. To je zapravo zanemarivo. Više je problem u tome gdje se to dogodilo.

Foto: Foto: RITISH ANTARCTIC SURVEY / via REUTERS / HRT / Screenshot

Neff je rekao da se brine da prethodne pretpostavke o stabilnosti istočne Antarktike možda nisu točne. A to je važno jer ako bi se voda smrznuta u istočnoj Antarktici otopila – a to je tisućljećima dug proces, ako ne i duži – to bi podiglo mora diljem svijeta za više od 160 stopa (50 metara).

Helen Amanda Fricker, suravnateljica Polarnog centra Scripps na kalifornijskom sveučilištu San Diego, rekla je da istraživači moraju više vremena posvetiti promatranju tog dijela kontinenta.

– Istočna Antarktika se počinje mijenjati. Počinju se događati masovni gubici – rekla je Fricker. Moramo znati koliko je svaka od ledenih ploča stabilna, jer jednom kada jedna nestane, znači da se ledenjaci tope u vodu koja se zagrijava i nešto od te vode će doći u San Diego i dalje.

Znanstvenici su od 1970-ih vidjeli da se ova posebna ledena ploča – najbliža Australiji – malo smanjila, rekao je Neff. Zatim se 2020. gubitak leda na ploči ubrzao do gubitka otprilike polovice svakog mjeseca, rekao je Walker.

– Vjerojatno vidimo rezultat dugotrajnog pojačanog zagrijavanja oceana tamo – kazuje Walker. Samo se topilo i topilo.

Ipak, neki stručnjaci smatraju da je samo dio istočne Antarktike zabrinjavajući.

–  Većina istočne Antarktike je relativno sigurna, relativno neranjiva i u njoj postoje sektori koji su ranjivi – kaže geofizičar British Antarctic Survey Rob Larter.

Prošlog tjedna, ono što se naziva atmosferska rijeka izbacila je mnogo toplog zraka, pa čak i kiše umjesto snijega, na dijelove istočne Antarktike, postižući temperature toliko iznad normalnih, da su se znanstvenici prošli tjedan pooprilično zabrinuli. Najbliža postaja urušenoj ledenoj ploči je australska postaja Casey, udaljena oko 180 milja (300 kilometara) i dosegnula je 42 stupnja (5,6 stupnjeva Celzija), što je bilo oko 18 stupnjeva (10 stupnjeva Celzija) toplije od normalnog.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.