1 min. čitanja

NAZIRE SE RJEŠENJE ZA KRIM Na pregovorima Rusije i Ukrajine predlaže se “status quo” poluotoka na 15 godina?

NAZIRE SE RJEŠENJE ZA KRIM Na pregovorima Rusije i Ukrajine predlaže se “status quo” poluotoka na 15 godina?
Foto: Google Earth / Screenshot / Morski HR

ISTANBUL – Savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak osvrnuo se na detalje današnjih pregovora između Ukrajine i Rusije u Istanbulu te je pojasnio kako su delegacije razgovarale i o statusu Krima.

Kako je naglasio Podoljak, pitanje Krima u eventualnom mirovnom sporazumu između Ukrajine i Ruske Federacije predstavljalo bi posebnu točku, a prema prijedlogu Ukrajine, pregovori o statusu ovog poluotoka vodili bi se 15 godina.

– Predlažemo da se utvrde pozicije Ukrajine i Rusije na 15 godina za vođenje bilateralnih pregovora o statusu Krima i Sevastopolja. Ukrajina i Rusija tijekom ovog razdoblja, dok traju pregovori, neće koristiti oružane ili bilo kakve snage za rješavanje pitanja Krima. Predložili smo da ruska strana izdvoji neupotrebu vojne sile kao posebnu stavku – rekao je Mihailo Podoljak.

Do sada, predstavnici ruske i ukrajinske delegacije imali su prilično “zatvorene” stavove kada je riječ o rješavanju pitanja Krima.

Predstavnik ukrajinskog pregovaračkog tima David Arahamia početkom ožujka je naglasio kako Rusija i Ukrajina mogu pregovarati oko svih pitanja, osim oko rješavanja statusa Krima.

– Jedini dijelovi pregovaračkog procesa oko kojih se gotovo nemoguće dogovoriti su Krim i tzv. republike na čijem priznavanju Ruska Federacija inzistira. To je neprihvatljivo ukrajinskom društvu. Ne radi se o političarima, već o Ukrajincima koji to nikada neće dozvoliti. Da budem iskren, još uvijek ne znamo kako bi prešli preko ovih barijera – rekao je Arahamia početkom ožujka.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.