2 min. čitanja

Američki astronaut Mark Vande Hei i ruski kozmonauti sletjeli na Zemlju

Američki astronaut Mark Vande Hei i ruski kozmonauti sletjeli na Zemlju
Foto: NASA / Twitter

Američki astronaut, Mark Vande Hei ruši rekord za najdužu misiju svemirskog leta u SAD-u usred previranja oko rata u Ukrajini

Dvojica ruskih kozmonauta i NASA-in astronaut, sletjeli su u srijedu u središnje područje Kazahstana, nakon što su se iskrcali s Međunarodne svemirske stanice i odletjeli natrag na Zemlju, u povijesnoj misiji koja se dogodila usred rastućih napetosti zbog rata u Ukrajini.

Svemirska letjelica Soyuz doletjela je pod padobranom točno na vrijeme, u 7:28 ujutro, a spasilačke ekipe spustile su se na kapsulu i podigle medicinski šator kako bi procijenile zdravlje astronauta prije nego što su ih odvezle kući, izvještava The Washington Post.

Vande Hei je izvučen iz kapsule, dok je još bila na boku, otprilike pola sata nakon slijetanja. Činilo se da je dobro raspoložen, nasmiješio se i dao je zemaljskoj posadi palac gore.

Slijetanje označava kraj trijumfalne misije NASA-inog astronauta Marka Vande Heija, čijih je 355 dana u svemiru postavilo rekord za najduži pojedinačni let u svemir za jednog Amerikanca. Njegov siguran povratak, zajedno s ruskim kolegama Petrom Dubrovom i Antonom Shkaplerovom, također služi kao snažan simbol partnerstva usred pojačanih napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Otkako je ruska invazija započela prije više od mjesec dana, NASA je uporno tvrdila da postaja radi normalno i da na njen više od 20 godina dug odnos s ruskom svemirskom agencijom, ova previranja ne utječu.

NASA je u Kazahstan poslala tim od oko 20 djelatnika kako bi pokupili Vande Heija, koji bi bio prebačen helikopterom u NASA-in zrakoplov na obližnjoj uzletnoj stazi. Planirano je da odleti izravno u Houston kako bi se susreo s prijateljima i obitelji. Činilo se da ruski i američki timovi dobro surađuju u naporima oporavka, što su učinili mnogo puta prije tijekom svog dugog partnerstva u svemiru.

NASA je izjavila da ne može upravljati stanicom bez Rusa, koji osiguravaju pogon koji omogućuje ISS-u da zadrži svoju orbitu i manevar kada je to potrebno. I Rusiji je potrebna NASA, budući da ta svemirska agencija opskrbljuje strujom ruski segment postaje.

Unatoč ponekad oštroj retorici koja dolazi iz Rusije, NASA-in administrator Bill Nelson rekao je da je usredotočen na postupke Rusa koji su izravno uključeni u upravljanje stanicom. Kada je Rusija početkom ovog mjeseca dovezla posadu od tri kozmonauta na stanicu, to je bio znak, rekao je – da su Rusi još uvijek predani Međunarodnoj svemirskoj postaji.

NASA se nada da će se ova suradnja nastaviti. U stanicu je uloženo više od 100 milijardi dolara.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.