2 min. čitanja

U tijeku je obnova i revitalizacija šetnice rovinjskog parka Punta Muccia

U tijeku je obnova i revitalizacija šetnice rovinjskog parka Punta Muccia
Foto: Grad Rovinj

ROVINJ – Radovi na obnovi i revitalizaciji dijela parka bolnice  „Martin Horvat“ – Punta Muccia, atraktivnog poluotoka rovinjskog priobalja koje provodi Javna ustanova Natura Histrica iz Pule, u punom su jeku. Milijunski projekt trebao bi biti dovršen do početka srpnja.

Riječ je o park – šumi u sklopu kompleksa Specijalne bolnice „Martin Horvat“ koji ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra, a projektom je planirano uređenje postojećih staza i šetnica te rekonstrukcija izvornih staza i šetnica. Predviđeno je i niveliranje tla u dijelovima koji to zahtijevaju te minimalno proširivanje radi usklađivanja sa suvremenim standardima i prilagodbe potrebama ciljanih korisnika.

Foto: Grad Rovinj

U planu je i obnova ograde na stazi oko poluotoka te postavljanje urbane opreme duž staze, a projekt predviđa i izradu edukativno – informativnih panoa s ciljem pružanja informacija o predmetnom području.

– Predmetnim će se zahvatom obnoviti i revitalizirati dio parka u dijelu obalne šetnice koji obuhvaća otprilike 600m2, odnosno 330 dužnih metara šetnice. Prostor će imati zdravstvenu, rekreacijsku i turističku funkciju te će novo uređeni dio osim pacijentima i posjetiteljima bolnice koji će se lakše moći kretati stazom, biti javno dostupan svim stanovnicima i gostima. Idealna je to lokacija za boravak u prirodi, sportsku rekreaciju i provođenje obrazovnih aktivnosti – najavila je ravnateljica JU Natura Histrica Silvia Buttignoni.

Park je, također, u neposrednoj blizini novoizgrađene gradske luke, a unutar kompleksa je upravo u izgradnji i novi bazenski kompleks, što će svakako pridonijeti većoj posjećenosti park-šume.

Foto: Grad Rovinj

Vrijednost radova iznosi 1.106.096,25 kn sa PDV-om, od čega je 702.562,50 kuna financirano u sklopu provedbe tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Park poluotoka Muccia, na čijem se vrhu nalazi kameni vidikovac dr. Karla Luegera, uređen je u 19. stoljeću, kada je zahvaljujući brojnim donacijama i pokroviteljstvu nadvojvotkinje Marie Theresie, podignuto Morsko lječilište Seehospiz Maria Theresia. Bolnički kompleks paviljonskog tipa zamišljen kao morsko lječilište predvidio je i kvalitetno oblikovan krajolik uređenjem parkovne arhitekture te je bolnica uklopljena u simetrički oblikovan park okružen poljima i maslinicima.

Prvu skicu parka izradio je arhitekt bolnice Wilhelm Stiassny (1842. – 1910.) dok je plan sadnje izradio Josef Laube “mornarički vrtlar”, inače poznat i po izradi plana za Mornarički park u Puli.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.