2 min. čitanja

KNJIŽEVNO OTKRIĆE SVJETSKE VRIJEDNOSTI Dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea pronađeni u Puli

KNJIŽEVNO OTKRIĆE SVJETSKE VRIJEDNOSTI Dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea pronađeni u Puli
Foto: Boris Kačan / 1904.C. P. Curran / Hulton Arhiv

PULA – U Puli su pronađeni dosad nepoznati manuskripti Jamesa Joycea, jednog od najvećih književnika 20. stoljeća, autora čuvenog Uliksa, koji se smatra jednim od najvećih romana u povijesti književnosti. Joyce je, kao što je poznato, početkom 20. stoljeća neko vrijeme živio u Puli.

Riječ je o otkriću nemjerljive vrijednosti, budući da se do sad smatralo da je cjelokupna bibliografija ovog karizmatičnog Irca u potpunosti poznata i proučena. Prezentacija pronađenog materijala, starog skoro 120 godina, bit će večeras u pulskom kafiću Uliks, smještenom u zgradi u kojoj je Joyce nekad živio. Manuskripte su naime, pronašli članovi obitelji Bimbašić, vlasnici kafića i stana iznad njega, dok su renovirali nekretninu, piše Glas Istre.

– Dok smo mijenjali parkete pronašli smo u podu nepoznati pretinac i unutra hrpu potamnjelih papira. Kad sam vidio da su na engleskom jeziku, odmah sam pomislio da bi moglo imati veze sa Joyceom – kaže Denis Bimbašić.

Pojašnjava da je zgrada stara i da su se u ono vrijeme radili veliki razmaci između etaža, ispunjeni gredama i praznim prostorom. U jednom od tih prostora nalazio se i tajni pretinac Jamesa Joycea, zbog kojeg bi se mogla početi pisati nova poglavlja u udžbenicima iz svjetske književnosti. Materijala naime ima mnogo, i nije isključeno da je tu cijeli novi roman, a možda i više različitih djela.

James Joyce nije pisao mnogo, ostavio je tek tri romana, jednu zbirku kratkih priča i nešto poezije, ali sad bi taj opus mogao biti proširen. Utoliko je ovo otkriće značajnije.

– U početku naravno nismo bili sigurni da je riječ o Joyceovom djelu i ništa nismo htjeli davati u javnost prije nego dobijemo potvrdu. Dio materijala poslali smo u Nacionalnu knjižnicu Irske u Dublin i jučer smo dobili potvrdu da su materijali autentični. Stoga smo ih odlučili prezentirati javnosti, kaže Bimbašić, koji je najavio da će nakon prezentacije u Puli cjelokupni materijal poslati u Dublin, gdje će na njemu raditi najveći stručnjaci za djela Jamesa Joycea. Već do kraja godine trebalo bi se znati što se krije iza tajanstvenih papira pronađenih u Puli.

Ideja je, dodaje Bimbašić, da se većina manuskripata daruje Nacionalnom muzeju Irske, a manji dio bi zadržali i izložili u Uliksu. Ne treba ni govoriti da će to biti prava mala turistička atrakcija, koja će privlačiti turiste iz cijelog svijeta. Pa tko ne bi želio vidjeti originale rukopisa jednog od najvećih književnika u povijesti?

Inače, Joyce je živio u Puli 1904. i 1905. godine. Radio je kao nastavnik engleskog jezika za oficire austro-ugarske mornarice. Stanovao je u zgradi u kojoj se danas nalazi popularni pulski kafić, a ispred zgrade nalazi se i spomenik Jamesu Joyceu, koji je također jedna od popularnih pulskih atrakcija i mjesto na kojem se turisti rado fotografiraju. Poveznice između Pule i Joycea su dakle mnogo jače nego što se mislilo.

O važnosti ovog pronalaska govori i podatak da je dolazak u Pulu potvrdila irska ministrica kulture Catherine Martin. Joyce je rođen u Dublinu i danas je jedan od simbola Irske. U Dublinu se svakog 16. lipnja održava i centralna proslava sjećanja na Joycea nazvana Bloomsday, po glavnom liku romana Uliks Leopoldu Bloomu. Bloomsday se obilježava i u Puli, a kako saznaju u Glasu Istre, stalni postav novopronađenih rukopisa u Uliksu mogao bi biti otvoren točno na taj dan.

Na kraju se ispostavilo da je cijela ova priča tek – prvotravanjska šala…

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.