2 min. čitanja

Prva zemlja EU koja je zatvorila ventil za plin Rusiji: “Ako možemo mi, može i ostatak Europe!”

Prva zemlja EU koja je zatvorila ventil za plin Rusiji: “Ako možemo mi, može i ostatak Europe!”
Foto: Wikimedia / Screenshot

VILNIUS – Litva od početka travnja prestaje nabavljati plin iz Rusije, objavilo je njeno ministarstvo energetike na svojoj internetskoj stranici. Taj je potez napravljen zbog ruske invazije na Ukrajinu i zahtjevom Moskve da kupci s popisa takozvanih “neprijateljskih zemalja” plaćaju u rubljama za ruski plin. Litva je tako postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je prestala kupovati ruski plin.

Ministarstvo energetike ove baltičke države priopćilo je da Litva svoju potrošnju ove sirovine pokriva iz opskrbe ukapljenim prirodnim plinom (LNG) koji se uvozi na terminal u Klaipedi koji je u funkciji od 2014. godine.

Predsjednik Litve Gitanas Nauseda na Twitteru je objavio da od ovoga mjeseca njegova zemlja više neće uvoziti ruski plin.

– Prije mnogo godina moja je zemlja donijela odluke koje nam danas omogućuju da bezbolno prekinemo energetske veze s agresorom – napisao je Nauseda, dodajući da bi druge europske zemlje trebale slijediti primjer Litve.

– Ako mi to možemo učiniti, onda može i ostatak Europe – znakovito je rekao Nauseda.

Litvanski ministar energetike Dainius Kreivys nazvao je prestanak potrošnje ruskog plina “prekretnicom u energetskoj neovisnosti Litve”.

“Tražeći punu energetsku neovisnost od ruskog plina, kao odgovor na rusku energetsku ucjenu u Europi i rat u Ukrajini, Litva je potpuno prekinula s nabavkom ruskog plina – plinski transportni sustav Litve od početka ovog mjeseca radi bez uvoza ruskog plina”, objavljeno je na internetskim stranicama tamošnjeg Ministarstva energetike.

Ministarstvo je priopćilo da bi ga ta zemlja, ako bude potrebno, mogla preuzeti vezom s Latvijom, a od početka svibnja plinovodom koji vodi iz Poljske.

Britanski BBC u verziji na ruskom jeziku navodi da je Litva prošle godine kupila trećinu potrebnog plina od ruskog plinskog diva Gazproma. U isto vrijeme, međutim, Vilnius je prethodno uspio smanjiti svoju ovisnost o ruskom plinu, a nije ga kupio u siječnju ove godine.

Litva, Latvija i Estonija, zajedno s Poljskom, zagovaraju najoštrije sankcije Rusiji kao odgovor na invaziju, pozivajući na embargo na isporuku ruskih energenata Europskoj uniji.

Baltičke republike nekada su bile dio Sovjetskog Saveza i osjećaju su se iznimno ugrožene trenutnim ponašanjem Rusije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.