1 min. čitanja

Tankerska plovidba zbrinula ukrajinske pomorce s obiteljima i plovi dalje prema ruskim lukama

Tankerska plovidba zbrinula ukrajinske pomorce s obiteljima i plovi dalje prema ruskim lukama
Foto: TNG

ZADAR – Tankerska plovidba Zadar zbrinula je svoje pomorce i njihove obitelji iz Ukrajine, a zbog činjenice da oko 15 posto svih pomoraca na svijetu čine Ukrajinci i Rusi, svoje posade zadarski će brodar morati popunjavati i pomorcima iz drugih država.

Brodovi zadarske Tankerske plovidbe prije izbijanja rata u Ukrajini često su bili u crnomorskim lukama. Je li se nešto promijenilo otada za Radio Zadar govori predsjednik Uprave najvećeg hrvatskog brodara Mario Pavić.

– Bili smo otpočetka rata već četiri, odnosno radimo peto putovanje za ruske luke. Nikakvih problema dosada nije bilo niti s ukrajinskom niti s našom posadom. Međutim, na oprezu smo, redovito se konzultiramo i s domaćim i stranim te europskim i američkim odvjetnicima, kontaktiramo sve moguće službe koje nam mogu pomoći kako ne bismo prekršili sankcije. Međutim, naše ugovorne obveze su takve da moramo ići u ruske luke – rekao je Pavić.

Dvjestotinjak tisuća ili gotovo 15 posto pomoraca dolazi iz Ukrajine ili Rusije. Mnogi ukrajinski pomorci zbog vojne obveze ne smiju napuštati državu – što brodare dovodi u probleme s popunjavanjem posada.

– Već krećemo s alternativnom posadom, prvi Gruzijac se ukrcava na flotu Tankerske plovidbe. Isto tako u redovitom smo kontaktu s nekoliko indonezijskih i filipinskih agencija – kaže predsjednik Uprave najvećeg hrvatskog brodara.

Pavić pojašnjava i što s ukrajinskim pomorcima kojima istječu ugovori i ne mogu se vratiti u domovinu.

– Pomorce i njihove obitelji ukrajinske nacionalnosti, dio smo smjestili i u Zadru, njih je trenutno dvadeset u Zadru i nadamo se da ćemo u neko dogledno vrijeme uspjeti im naći neki trajniji smještaj. Oni su sada smješteni u privatnim aranžmanima – zaključuje Pavić.

U međuvremenu Ministarstvo mora izdalo je uputu za ukrcaj ukrajinskih pomoraca s privremenim boravkom u Hrvatskoj. Na njih se jednako odnose sve odredbe kao i na pomorce s hrvatskim državljanstvom.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora izdalo uputu za ukrcaj ukrajinskih pomoraca sa statusom izbjeglice
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.