2 min. čitanja

Papa Franjo na Malti poziva na bolji tretman migranata i osuđuje “svetogrdni rat” u “mučeničkoj” Ukrajini

Papa Franjo na Malti poziva na bolji tretman migranata i osuđuje “svetogrdni rat” u “mučeničkoj” Ukrajini
Foto: Youtube / Screenshot / SOS Mediterranee

VALLETA – Papa Franjo danas je posjetio pećinu u kojoj je živio sveti Pavao nakon što je doživio brodolom na Malti i podsjetio na dobrodošlicu tom apostolu te se založio za bolji tretman onima koji pristižu na taj mediteranski otok.

Ponovno je za posjetu Malti osudio “svetogrdni rat” u “mučeničkoj” Ukrajini, nedugo pošto je objavljeno da su u gradu Buči pronađena trupla civila što je izazvalo šok i ogorčenje.

– Molimo za mir dok razmišljamo o humanitarnoj tragediji mučeničke Ukrajine, koja još živi pod bombama u ovome svetogrdnom ratu – rekao je Franjo nakon mise održane u La Vallettiju na otvorenom pred najmanje 12.000 ljudi, prenosi Novi list.

Posljednjeg dana svog dvodnevnog posjeta Malti, 85-godišnji papa Franjo održat će misu na otvorenom prije nego što posjeti prihvatni centar u koji će uskoro biti primljene izbjeglice koje bježe od rata u Ukrajini, prenosi Index.

Prema kršćanskim zapisima, Pavao je doživio brodolom na Malti 60. godine dok je bio na putu za Rim. Na Malti se zadržao tri mjeseca i učinio nekoliko čuda dok je bio ondje.

Franjo je posjetio svetu pećinu u Rabatu, zapalio svijeću i pomolio se. Prije njega su to učinili pape Ivan Pavao II. i Benedikt XVI.  Prisjetio se kako su Pavao i njegovi suputnici bili dobrodošli iako “nitko nije znao njihova imena, mjesto rođenja ili društveni status”.

Pozvao je Boga da nam “pomogne izdaleka prepoznati one koji su u nevolji, koji se bore usred morskih valova, udarani o grebene nepoznatih obala” i da “naše suosjećanje bude više od praznih riječi”.

Malta je prvo odredište tisućama ljudi koji u pretrpanim čamcima bježe iz Sjeverne Afrike u Europu.  No dobrotvorne skupine optužile su Maltu da zatvara oči pred očajnim ljudima u njezinim vodama.

Činilo se da je papa Franjo, koji je prošlo ljeto bio na operaciji debelog crijeva, a u veljači otkazao događaj zbog akutne boli u koljenu, imao problema s hodanjem tijekom posjeta Malti gdje se susreo i s bolesnima i invalidima u Bazilici sv. Pavla, javlja Hina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.