Ćorić za utorak najavio značajno pojeftinjenje goriva

Foto: Google Maps

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec sastali su se na LNG terminalu na Krku. Ćorić je nakon sastanka rekao da su, što se tiče plina, kapaciteti hrvatske uglavnom namireni. Iz LNG-a u Hrvatskoj ostane, kaže Ćorić, “najveća većina” plina.

– Onima koji zakupljuju terminale, odnosno bave se dobavom plina, njima je jeftinije da on ostane u jednoj zemlji jer cijena uključuje transport, plaćanje ulaska u zemlju, izlaska iz zemlje… Unatoč činjenici da je LNG terminal dominantno zakupljen od strane mađarskih firmi, najveći dio plina ostaje u RH. Ako želimo razgovarati koliko od ovih 2,9 milijardi kubika zakupljenih ostaje u Hrvatskoj, ostaje dovoljno da više-manje namiri naše potrebe – rekao je Tomislav Ćorić, prenosi N1.

– Naše tržište, kućanstva, sektor poduzeća je ovim LNG-u dobilo sigurnu alternativnu dobave plinom za RH i to nitko ni na jedan način ne može osporiti. Neki mogu rogoboriti, ali to je činjenica od koje se ne može pobjeći – dodao je.

Ponovio je da je Hrvatska zainteresirana za gradnju drugog bloka NE Krško, ako će Slovenija ići u to.

Ćorić je potvrdio da će sutra pojeftiniti gorivo.

– Dizel ide dolje 80 lipa, a benzin 36-37 lipa. Kako danas stvari stoje, no referentno razdoblje je do petka, imat ćemo i daljnje pojetfinjenje – rekao je Ćorić.

Nije htio komentirati najavljenu rekonstrukciju Vlade.

– Ministarske pozicije u Vladi do te same rekonstrukcije neće biti predmet mojih komentara – rekao je.

D.G.