2 min. čitanja

Nakon višegodišnje blokade Kuba odobrila uvoz izvanbrodskih motora

Nakon višegodišnje blokade Kuba odobrila uvoz izvanbrodskih motora
Foto: Pixabay/Ilustracija

Prvi put u posljednjih nekoliko desetljeća kubanska vlada odobrila je svojim građanima mogućnost uvoza izvanbrodskih motora za korištenje na malim brodovima. Obećali su također smanjiti papirologiju kako bi se ubrzao proces uvoza.

Velika je to vijest za ovu otočnu državu, koja je jedna od najzatvorenijih na svijetu zbog ekonomskih sankcija. Vijest da je vlada odobrila uvoz izvanbrodskih motora jačine do 10 konjskih snaga razveselila je brojne Kubance, osobito ribare, piše Reuters.

Foto: Kubanski ribari/Pixabay

Koliko god to za razvijeni svijet u 21. stoljeću zvučalo nevjerojatno, no lokalni ribari na Kubi posao su dosad obavljali veslajući, zbog brojnih ograničenja koja su bila na snazi vezana uz izgradnju i uvoz čamaca za komercijalno ribarstvo.

Ograničenja su, prema pisanju Reutersa, uvedena još za vrijeme Fidela Castra kako bi se onemogućilo Kubance da preko mora uđu u SAD. To je, pak, uzrokovalo niz problema ribarima u obavljanju njihovog svakodnevnog posla koji, između ostalog, prehranjuje milijunsko stanovništvo Kube.

Veći komercijalni ribari u okolici Havane rekli su Reutersu da je ova odluka kubanske vlade korak naprijed u pravom smjeru, no da to nije ni blizu nužnoj modernizaciji flote i povećanju ulova s obzirom da većim plovilima trebaju puno jači motori od odobrenih 10 konjskih snaga.

Foto: Kubanski migranti na splavi/Pixabay

Hoće li odobrenje uvoza izvanbrodskih motora manje snage utjecati na veće iseljavanje Kubanaca, teško je reći. Oštra ekonomska kriza dovela je do nestašice hrane i lijekova, što je potaknulo mnoge Kubance na bijeg s ovog karipskog otoka, prenosi gCaptain.

Činjenica je da je američka obalna straža od listopada prošle godine do danas nedaleko od Južne Floride, presrela više od 1000 Kubanaca koji su pokušavali morskim putem doći do SAD-a, i to na splavima, improviziranim čamcima, pa čak i na daskama za surfanje. Kažu da je to najveći broj ilegalnih pokušaja ulaska Kubanaca u SAD-u morskim putem u posljednjih 5 godina.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.