Poziv za besplatnim zbrinjavanjem otpadnih motornih ulja i akumulatora

Foto: Općina Lumbarda

LUMBARDA – Općina Lumbarda omogućila je svojim mještanima da na ekološki način zbrinu otpadna motorna ulja i stare akumulatore.

Iz općine pozivaju građane da spomenuti opasni otpad ne odlažu pored spremnika za otpad, već da isti donesu u radionicu Brodske mehanike d.o.o. gdje će otpad biti besplatno zbrinut na ekološki način.

Da su motorna ulja veliki problem za morski ekosustav nije nepoznata stvar. Prema podacima Civilne zaštite RH, u mora se godišnje izlije nevjerojatnih 2,3 milijuna tona nafte – što namjerno, što slučajno. To čini ogromnu štetu morskom ekosustavu jer nafta iscrpljuje kisik iz mora što dovodi do uništavanja biljnog i životinjskog svijeta. Samo jedan kubični metar ispuštene nafte iscrpljuje kisik iz čak 400 000 m3 mora.

Ako pritom znamo da 70% kisika koji udišemo proizvode morske biljke, da je 97% svjetskih zaliha vode sadržano u oceanima te da mora apsorbiraju 30% emisija štetnih plinova koje proizvode ljudi, onda bi nas sve skupa itekako trebalo biti briga gdje će opasni otpad poput otpadnih motornih ulja završiti. Okoliš definitvno nije lokacija na kojoj se treba bez kontrole odlagati ikakav otpad, osobito toksični otpad poput motornog ulja.

Kako bismo sačuvali bogatstvo mora i za slijedeće generacije, trebali bismo prije svega razmišljati globalno, a djelovati lokalno. Stoga, ukoliko ne znate kamo s ovakvim vrstama otpada svakako kontaktirajte svoju lokalnu samoupravu koja bi vas trebala i morala uputiti u zakonske procedure zbrinjavanja ovakve vrste otpada.

K.B.