2 min. čitanja

Dizanje mora ugrožava Dolac i staru šibensku jezgru

Dizanje mora ugrožava Dolac i staru šibensku jezgru
Foto: HRT / Screenshot

ŠIBENIK – Plavljenje Doca, starog i šarmantnog dijela Šibenika, problem je star već desetljećima. Prije gotovo deset godina donesen je plan uređenja, no u međuvremenu se ništa nije promijenilo – Dolac je samo dodatno utonuo. U fazi klimatskih promjena teško je garantirati sigurnost od plavljenja. No ako se ništa ne učini u zaštiti Doca, plavljenje će biti zagarantirano!

Najstariji dio Šibenika izgrađen je na tvrdoj stijeni i nasipu. Ugrožen je trostruko – plimom, odnosno valovima, propadanjem obalnog zida i oborinskom vodom. Jače jugo ili obilnija kiša lako ga pretvaraju u veliki bazen.

U međuvremenu, ni izgrađeni kolektor nije uspio postati brana oborinskim vodama.  – Naprotiv, oborinska voda jednostavno ne može tako brzo izaći i vraća se natrag, plavi kuće koje su prema brdu. A još gore od poplava su posljedice, koje one ostavljaju – kaže stanovnik Doca Darko Bujas.

Plan uređenja je donesen, a Dolac utonuo 80 centimetara

– Nakon, nažalost, smrtnog slučaja u Docu, kada je uslijed poplavljivanja jedna osoba, uređujući svoj poslovni prostor, izgubila život, pokušalo se iznaći rješenje – kaže pročelnica Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Šibenika Madlena Roša Dulibić.

Plan uređenja predstavila je Županijska lučka uprava 2013. No dolačka riva i mandroč i dalje su na istom mjestu. Točnije, utonuli su 80-ak centimetara. U prilog im ne idu ni klimatske promjene, jer Jadran je u posljednjih 100 godina narastao 15-ak centimetara, prenosi HRT.

– Lani je bila povijesna razina vode, pedalj viša nego ikad prije. Mi koji smo inače podigli kuću u temelju više od ostalih dolačkih kuća, morali smo stavljati drvene barikade – priča Darko Bujas.

Prepreka projektu su dosad bili iracionalni razlozi poput izuzimanja parkinga iz pojasa pomorskog dobra. ‘Val’ nade donijela je posljednja sjednica šibenskoga Gradskog vijeća, na kojoj je izmijenjen detaljni plan uređenja Doca. Predmet spora ostao je stambeni kompleks s garažom, ucrtan u prostornom planu iz 2008. Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta kaže kako je želja gradske vlasti te objekte izbaciti iz GUP-a.

Podizanje rive za 3 metra, izmještanje mandroča

A kako bi trebalo izgledati novo lice Doca? Uz rekonstrukciju prometnice, riva bi se podigla i proširila za 3 metra, a mandroč izmjestio za 5 metara.

Darko Bujas smatra kako bi lakše bilo podizanje mora riješiti upojnim kanalima i pumpom koja će ga bacati vani, a stručnjaci bi se trebali pozabaviti problemom oborinskih voda. Zbog toga je u Docu planiran poseban sustav odvodnje oborinske vode s agregatom.

No prije svega treba napraviti novi važan korak, navodi Gustav Červar iz Županijske lučke uprave – utvrditi i proglasiti lučko područje. Radi se o proceduri koja uključuje: prijedlog upravnog vijeća Županijske lučke uprave, odluku Županijske skupštine i suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

– Ako ništa ne poduzmemo i dalje sigurno nećemo imati više šta štititi. Neće biti ni ljudi, ni kuća, ni objekata, ni zaštićene stare gradske jezgre, upozorava Madlena Roša Dulibić. Dolačani se, zato, nadaju da pravi trenutak za obnovu nije već propušten.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradonačelnik Šibenika obećao: “U šibenskom Docu neće biti jahti, ni ikakve gradnje”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.