Treći tim protuminskih ronitelja HRM-a u NATO aktivnostima

Foto: Rumunjska mornarica

Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice sudjeluje u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2. 

Tim protuminskih ronitelja Flote Hrvatske ratne mornarice (HRM) upućen je u subotu, 2. travnja 2022., u talijansku luku La Spezia, gdje su ukrcani na brod lovac mina Ratne mornarice Talijanske Republike u okviru sudjelovanja u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2, SNMCMG-2). Voditelj tima je stožerni narednik Željko Stanković.

Članove tima pred odlazak u misiju primio je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli koji je rekao:

– Dobro upućen u vaše sposobnosti i obučenost, uvjeren sam da ćete u najboljem svjetlu prezentirati HRM, a tako i Oružane snage u cijelosti. Iako je riječ o trećem angažmanu ovakve vrste, budite pažljivi, usmjereni na zadaću, ali prije svega na svoju sigurnost.

Foto: MORH

Riječ je o jednoj u nizu aktivnosti kojom HRM potvrđuje deklarirane sposobnosti iz područja protuminskog ratovanja, razmjestive sposobnosti te sposobnosti pomorskog minskog ratovanja. Navedeno podrazumijeva aktivnosti razmještaja u područje operacije te autonomnost u svrhu provođenja misija protuminskih mjera u lukama i pristaništima.

Za razliku od dosadašnjih angažmana koji su se temeljili na bilateralnoj vojnoj suradnji sa RM Italije, tim je od ove godine u sastavu deklariranih nacionalnih NATO snaga za NRF (NATO Response Force). Tim će na talijanskom lovcu mina boraviti dva mjeseca.

Podsjetimo, rumunjski ministar obrane Vasile Dîncu imao je 28. ožujka bilateralni sastanak s talijanskim ministrom obrane Lorenzom Guerinijem u sklopu posjeta 57. zrakoplovnoj bazi Mihail Kogălniceanu. Među temama o kojima se raspravljalo bile su plutajuće mine otkrivene u Crnom moru, pa bi Italija svoje minolovce trebala slati u Rumunjsku.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ozbiljna opasnost od morskih mina u Crnom moru – Italija šalje minolovce u Rumunjsku