1 min. čitanja

Klimatske promjene mijenjaju i maslinarstvo

Klimatske promjene mijenjaju i maslinarstvo
Foto: Maslinar

Klimatske promjene na jadranskom priobalju i na otocima iz godine u godinu sve više otežavaju uzgoj maslina, a istraživanja nam predviđaju daljnja znatna povećanja temperature i sve više sušnih razdoblja, piše Maslinar.

Budućnost uzgoja maslina u uzmorskoj Hrvatskoj ovisi o mjerama prilagodbe, obaveznom navodnjavanju, promjeni agrotehničkih mjera i povećanju svijesti maslinara o mogućim posljedicama.

Iako je maslina jedno od najotpornijih stabala, upravo zbog nadolazećih promjena moramo promišljati obvezno navodnjavanje, odnosno izgradnju cisterni u maslinicima radi sakupljanja kišnice. Maslina u suši odbacuje cvijet, list i na kraju plod, a ako plod i ostane, randman ulja u njemu je minimalan. Pomanjkanje vode već od zametka vidi se u opadanju plodova, oni se smežuraju, a udio masnih kiselina u ulju mijenja se pod utjecajem nedostatka vlage u plodu. Na urod maslina najviše utječe vrijeme vegetacije, količina rodnosti, temperatura tijekom sazrijevanja ploda, količina oborina posebno u kolovozu, te vrijeme berbe.

Hrvatska spada među tri zemlje u EU s najvećim udjelom šteta od ekstremnih vremenskih nepogoda, a posebno se to ogleda u činjenici da u posljednjih sto godina maslina u prosjeku cvjeta sedam dana ranije nego ranijih godina. Ne samo da masline ranije cvjetaju, nego i plodovi masline sazrijevaju ranije i to u prosjeku od sorte do sorte i od položaja i po petnaest dana ranije, a to obično znači i manji prinos.

Sinaj Bulimbašić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.