3 min. čitanja

Od Uskrsa veliko popuštanje mjera – ukidaju se Covid potvrde a mijenjaju se i pravila o maskama

Od Uskrsa veliko popuštanje mjera – ukidaju se Covid potvrde a mijenjaju se i pravila o maskama
Foto: Pixabay / Ilustracija

Ukidanje ograničenja radnog vremena i ukidanje covid-potvrda za sva mjesta i događaje, osim u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, dio su novog paketa popuštanja mjera o kojem trenutno raspravljaju Nacionalni stožer civilne zaštite i epidemiolozi.

Mjere, dakle, još nisu službeno definirane, ali trebale bi biti usuglašene do Uskrsa, za kad se planira popuštanje. U trgovinama i javnom prijevozu maske će biti obavezne, a u tvrtkama za zaposlenike ostat će samo kao preporuka. Gotovo potpuno bi se ukinule mjere vezane za ograničenje broja osoba, kako u unutarnjim prostorima tako i na otvorenom. Covid-potvrde više ne bi bile potrebne. Mjere na granicama ostaju kakve jesu, u skladu s odlukama Europske unije, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Najviše razgovora vodi se o osnovnim mjerama, a to je nošenje maski, koje su u ovom trenutku obveza u svim zatvorenim prostorima. Prema trenutno prevladavajućem stavu, maske bi ostale obveza u zatvorenim prostorima u kojima se očekuje veći broj ljudi, a to su trgovine i javni prijevoz. No, izgledno je da će na radnim mjestima, gdje je trenutno obvezno nošenje maski, ako nije moguće održati propisani razmak, postati samo preporuka.

Bolnički pokazatelji – pad broja hospitaliziranih

Postoji mogućnost da na razini preporuke također ostane nošenje maski u kinima i kazalištima. Prema informacijama kojima se raspolaže, sve je izglednija mogućnost da se ugostiteljima vrati mogućnost korištenja potpunih kapaciteta, iz pretpandemijskog razdoblja, odnosno, konkretno, da se ukinu obavezni razmaci među stolovima.

– Smatramo da je ovo trenutak koji omogućava veće ublažavanje mjera, i to iz više razloga. Prvo su tu pokazatelji iz bolnica, odnosno pad broja hospitaliziranih i osoba na respiratorima. Također, bilježimo i pad broja novozaraženih, a svemu u prilog ide i sve ljepše vrijeme i činjenica da će građani sve više vremena provoditi na otvorenom – kaže naš sugovornik te ističe da svemu treba pristupiti s dozom opreza jer, govori, naučili smo da epidemija može biti nepredvidljiva. No, trenutna situacija ide u prilog popuštanju i vraćanju što normalnijem životu.

Dodatna popuštanja, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, bila bi i u školama te na fakultetima. Maski na hodnicima više ne bi bilo, a ne bi ih morali nositi ni profesori osim ako to sami žele. Osim toga, razgovara se i o mogućem ukidanju i jedine preostale mjere, a to je testiranje učenika u slučaju da u razredu postoji pozitivan učenik.

Unatoč popuštanjima, kažu izvori, ne planira se prestati upozoravati građane na mogućnost širenja zaraze, tako da će preporuka nošenja maske biti naglašena. Također, higijena i distanca te provjetravanje, kažu nam, trebala bi se poštovati. Hrvatska je većinu epidemije koronavirusa imala blage mjere, no sad su ih, prije nas, popustile brojne europske zemlje koje su imale bitno čvršći režim. Među prvima je to učinila Velika Britanija, u kojoj mjera praktički više nema. U Švicarskoj je ukinuta obveza nošenja maski u javnom prijevozu i zdravstvenim ustanovama.

Također, deaktivirana je i aplikacija Covid-19 za praćenja kontakata. Išli su i korak dalje te su ukinuli izolaciju bolesnih, ali ih vlasti ipak pozivaju da ostanu kod kuće ako imaju simptome. Popuštanje mjera opravdavaju visokom razinom imunosti populacije i dobrim stanjem u bolnicama. Ipak, odlučili su zadržati pojačan oprez još godinu dana. Maske su odbacile i Njemačka i Francuska.

U isto vrijeme, dok se mjere popuštaju, struka upozorava na novi soj omikrona, tzv. XE, za koji govore da se širi 43 posto brže od izvornog omikrona, ali, na sreću, ne uzrokuje teže oblike bolesti.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.