U znak prosvjeda olimpijka plivala u krvavo crveno obojanom jezeru

Foto: Twitter / Screenshot

VILNIUS – Ribnjak u blizini moskovskog veleposlanstva u Vilniusu u srijedu 6.travnja je obojen u krvavo crvenu boju, u znak prosvjeda protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Olimpijska pobjednica Litve, Rūta Meilutytė, umirovljena plivačica, osvajačica zlatne olimpijske medalje i svjetska rekorderka, plivala je kroz crveno obojeni ribnjak, u svom tweetu je napisala: “Predstava ‘Swimming Through’ je poziv na akciju podrške ukrajinskom narodu koji se suočava s genocidom koji joj čini Rusija”.

Julija Samorokovskaja, glasnogovornica okružne policije Vilniusa, rekla je za The Baltic Times da je prosvjed koordiniran s tijelima za zaštitu okoliša, dodajući da je boja bezopasna.

Glasnogovornik općine Vilnius Paulius Vaitekenas istaknuo je da je prosvjed bio umjetnički performans kojim se želi skrenuti pozornost svijeta na ruske ratne zločine.

Prema njegovim riječima, boja je bila slična onoj koja se koristila za bojanje rijeke Vilnie u glavnom gradu Litve na Dan svetog Patrika.

Osim Meilutyte, autorice performansa su Berta Tilmantaite, osnivačica novinarske platforme NARA, Neringa Rekasiute i Aurelija Urbonaviciute.

Rusija je napala Ukrajinu prije više od mjesec dana, izazvavši bijes i strah diljem svijeta.

Tisuće Ukrajinaca je ubijeno, a nekoliko milijuna je bilo prisiljeno napustiti ratom razorenu zemlju.

Sve je više izvještaja o ukrajinskim civilima koje su mučile ruske trupe u područjima koja je privremeno zauzela vojska Kremlja.

Z.G.