3 min. čitanja

Dovršeno 50 posto kanalizacijskog sustava u Kaštelima: “More je sve bolje kakvoće”

Dovršeno 50 posto kanalizacijskog sustava u Kaštelima: “More je sve bolje kakvoće”
Foto: Boris Kačan

KAŠTELA – Nakon godinu i po dana od početka radova na aglomeraciji Kaštela – Trogir, danas je u Drinovićevoj ulici u Kaštel Štafiliću  simbolično obilježen početak priključivanja objekata na sustav odvodnje, pri čemu su direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, medijima govorili o dinamici radova i daljnjim planovima.

Iako se često na samom terenu nailazi na probleme, koji radove usporavaju i mijenjaju, radovi na projektu teku prema predviđenoj dinamici, naglasio je direktor Šuta, zahvalivši pri tome građanima Kaštela, kojima radovi utječu na svakodnevnicu, na ukazanom strpljenju i prilagođavanju situaciji, piše Portal grada Kaštela.

– Projekt aglomeracije Kaštela – Trogir, vrijedan oko 1,4 milijarde kuna, obuhvaća Kaštela, Trogir, Seget i Okrug. Realizirano je skoro 50 posto planiranog i danas, nakon godinu i po od početka radova imamo i prve priključke. Konkretno, na ovom području u Kaštel Štafiliću, na sedam kolektora, omogućen je priključak na odvodnju za 40-ak kućanstava.

Na području Kaštela do sada je izvedeno 58 km nove kanalizacijske mreže te 45 km nove i rekonstruirane vodovodne mreže. Do sada su se tako stekli uvjeti za priključak oko 3500 novih potrošača na kanalizacijsku i oko stotinu priključaka na vodovodnu mrežu, koji se parcijalno stavljaju u funkciju.

Radovi se paralelno odvijaju na približno sto lokacija, a područje vezano uz jedan kolektor iziskuje tri do šest mjeseci radova pa i više, ovisno o području i stanju na terenu. Treba naglasiti da se uz radove, ovdje kontinuirano odvija i svakodnevni život te je sve to trebalo urediti i usuglasiti. Svjesni smo da su ovo projekti koji uzrokuju zastoje i probleme u prometu, opskrbi i slično, ali ulažemo napore kako bi stvari funkcionirale – kazao je Tomislav Šuta.

Gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović također se zahvalio građanima na  razumijevanju, naglasivši kako se radovi nalaze na pola puta te da će do kraja 2023. godine, do kada je rok za dovršetak projekta, većina kaštelanskih kućanstava imati adekvatne priključke na kanalizaciju i vodoopskrbu.

– Moram napomenuti da za nekoliko dana ide natječaj za „B paket“, koji obuhvaća vodoopskrbu i kanalizaciju u Kaštel Lukšiću poviše magistrale, Radunu i Rudinama i nadam se da će i ti radovi početi do kraja ove godine. Za jedan manji dio ulica, koje nisu obuhvaćene projektom aglomeracije, Grad i agencija Eko Kaštelanski zaljev već projektiraju mreže tako da očekujemo početak i tih radova. Nadam se da ćemo u godinu i po do dvije imati gotovu kompletnu priču vezanu za kanalizaciju i vodoopskrbu u Kaštelima – izjavio je gradonačelnik, posebno napomenuvši da će time, uz uređen kanalizacijski i vodoopskrbni sustav Kaštela imati i potpuno čisto more.

Da je more, s prvim priključcima daleko čistije i bolje kakvoće nego u desetljećima ranije, ovom je prilikom ustvrdio i Igor Isajlović, jedan od stanovnika Drinovićeve ulice, ali i znanstvenik na Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

– Stanje u morskom okolišu u Kaštelanskom zaljevu donedavno je bilo zabrinjavajuće i ugroženo, kako zbog iznimno velikog rasta populacije i urbanizacije na ovom području tako i zbog brojnih tvornica koji su veliki zagađivači. Svi znamo za problem Jugovinila i problem sa živom, no možemo reći kako danas problem više gotovo da ne postoji. Ona se prirodnim putem izlučila iz okoliša, ali se situacija treba pratiti, posebno ako bi se radili pojedini podvodni radovi na području Kaštel Sućurca i Kaštel Gomilice.  Prema stanju i ispitivanjima koje provodimo možemo reći kako je more u Kaštelima sve više izuzetne kakvoće. Ponekad se dogode kratkoročni incidenti koji su točkastog žarišta i oni ne utječu na okoliš.

Naravno, kao stanar u ovoj ulici sretan sam što se realizirao projekt kanalizacijske mreže i sada se mogu  sretno i sigurno kupati na mojoj plaži na kojoj sam odrastao – kazao je ovaj Kaštelanin, nadodajući da su priključci na kanalizaciju od iznimne važnosti i za turizam, a kao primjer dao je upravo Drinovićevu ulicu u kojoj živi, navodeći da u njoj ima više kuća s bazenom, čiji su vlasnici do sada bili primorani i dva puta tjedno tijekom sezone crpiti septičke jame.

Direktor Vodovoda i kanalizacije ovom je prigodom uputio i apel građanima, vezano uz oborinsku odvodnju.

– Molimo građane da oborinske vode ne priključuju na kanalizacijski sustav, to stvara ogromne probleme i apeliramo da to bude odvojeno, a nikako zajedno – poručio je Šuta.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.