Istra među najatraktivnijim svjetskim gourmet destinacijama

Foto: StudioSonda / TZ Istra

The Daily Telegraph, britanski dnevni list poznatiji samo kao The Telegraph, objavio je izbor 15 najatraktivnijih putovanja na svijetu namijenjenih gastroljupcima, među kojima je i naš poluotok! 

Hannah Summers, freelance novinarka koja piše o putovanjima, odabrala je za čitatelje Telegrapha poznate i one manje razvikane destinacije, istaknuvši u uvodu da ih vodi na put širom svijeta koji započinje jednom prekrasnom europskom regijom u kojoj se njeguju maslinovo ulje, tartufi i vino, ali da to nije Italija!  

Dio posvećen Istri započinje naslovom Move over Tuscany (u doslovnom značenju Pomakni se Toskano) smatrajući da je Istra dostojna da preuzme toskansku titulu! U tekstu se navodi da Istra ima dva restorana ovjenčana Michelinovom zvjezdicom, ali i da je vrhunsko zadovoljstvo pojesti tanjur domaće pašte začinjen bijelim ili crnim tartufom. 

Autorica je čitatelje povela u gastronomski obilazak širom svijeta jer smatra da hrana nije tek dobar obrok već da gastronomija ljubiteljima putovanja može pomoći i u otkrivanju povijesti destinacije ili donijeti neka nezaboravna poznanstva – od perspektivnog chefa do nonice čije ćete obiteljske recepte čuvane desetljećima kušati u njenoj maloj toploj kuhinji – te da je ljubav prema hrani nešto što ima posebnu moć da nas zbliži.

The Telegraph je sinonim za kvalitetu i kredibilitet koji traje već više od 160 godina. Dnevnik The Daily Telegraph izlazi u nakladi od 1.192.000 primjeraka, dok njegovo online izdanje bilježi gotovo 20 milijuna čitatelja. 

I.B.