Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete sami prepoznati lažno maslinovo ulje

Foto: PIxabay / Ilustracija

Kad je riječ o zdravom odabiru, maslinovo ulje je za većinu nas ‘sveti gral’. Od poboljšavanja okusa salata do dodavanja savršene talijanske note sirastim tjesteninama i egzotičnim delicijama, maslinovo ulje je ključni dio našeg svakodnevnog kuhanja, ali što ako uzmemo u obzir činjenicu da je na primjer 80% tržišta maslinovog ulja prevara. Zapravo, često ćemo s polica supermarketa naići na maslinova ulja koja nisu ni domaća ni ekstra djevičanska.

Puno se poznatih i skupih ulja miješa s jeftinijim varijantama ulja ili se priprema s niskim prinosom, što onda otežava utvrđivanje čistoće maslinovog ulja. Nije ni čudo, identificirati čistoću maslinovog ulja kod kuće može biti pomalo zeznuto, ali postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih se može provjeriti kvaliteta maslinovog ulja kod kuće i osigurati se da se ipak ne konzumira neka bezvezna mješavina.

Kako zapravo biti siguran u čistoću ulja?

Maslinovo ulje dobiva se iz svježih maslina, koje su podvrgnute procesu rafiniranja i zbog visokog antioksidativnog sastava smatra se da su tako rađena ulja jedna od najzdravijih premium ulja. Maslinovo ulje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka kao i razine LDL-a, smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže u borbi protiv upala.

Međutim, sve više dolazi do priljeva lažnog i jeftinog kvalitetnog maslinovog ulja na tržištu, pri čemu se maslinovo ulje miješa s jeftinim sojinim uljem kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. U nekim slučajevima stare zalihe maslinovog ulja pakiraju se u nove boce i prodaju po jako visokim cijenama. Evo jednostavnih trikova kako biste osigurali kvalitetu maslinovog ulja kod kuće.

Provjeravajte deklaracije na bocama

Nije nužno da je maslinovo ulje, koje ima oznaku ekstra djevičanskog, najčišći oblik maslinovog ulja. Ali pri kupnji maslinovog ulja uvijek potražite certifikat i pazite da sastojci ne ukazuju na spajanje drugih ulja ili aditiva.

Foto: Pixabay

Test na hladnoću

Uzmite čistu staklenu posudu i ulijte nekoliko žlica maslinovog ulja te poklopite poklopcem i ostavite u hladnjaku barem jedan dan ili preko noći. Ako se ulje stvrdne, to je siguran indikator da ulje sadrži mononezasićeno čisto maslinovo ulje, dok krivotvoreno ili lažno maslinovo ulje neće promijeniti svoju teksturu smrzavanjem.

Fitilj test

Da biste kod kuće provjerili čistoću maslinovog ulja, samo natopite fitilj maslinovim uljem i stavite ga u staklenu posudu, zapalite fitilj i ako ostane neko vrijeme, onda se radi o pravom maslinovom ulju. Štoviše, paljenje fitilja ne bi smjelo proizvoditi nikakve pare ako se radi o čistom maslinovom ulju.

Provjeravajte rokove i vrijednosti slobodnih masnih kiselina

Još jedna bitna stvar koju treba uvijek imati na umu dok provjeravate kvalitetu maslinovog ulja je osigurati da boca ima zabilježene datume berbe ili proizvodnje ulja, što vam može dati poprilično dobru naznaku o tome je li boca maslinovog ulja koju ste odabrali svježa ili ustajala.

Maslinovo ulje vrhunske kvalitete sadrži slobodne masne kiseline (FFA). Dakle, uvijek pri kupnji maslinovog ulja tražite postotak FFA, 0,2 posto ili niži od toga ukazuje da je ulje izvrsne kvalitete.

Odabir ulja s niskom vrijednosti slobodnih masnih kiselina  je znak odabira kvalitetnog ulja, no proizvođači nisu dužni na pakiranju proizvoda istaknuti njihov udio, što naravno otežava provjeru.

Kvaliteta ekstra djevičanskog maslinovog ulja puno ovisi o tome kako ga čuvamo i skladištimo. Tako bi se prije svega trebalo odabirati ulja koja su pakirana u tamnim staklenim bocama ili u ambalaži koja štiti ulje od promjena koje su  uzrokovane svjetlom. Najbolje bi ih bilo čuvati na tamnom mjestu na temperaturama od 16-20°C. A što se upotrebe tiče, najbolje je ulje upotrijebiti najkasnije unutar 12 ili najviše 24 mjeseci nakon punjenja.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Svako drugo maslinovo ulje u trgovinama je lažno!