2 min. čitanja

Škot i Hrvat veslaju preko Atlantika – Prešli su tri četvrtine puta

Škot i Hrvat veslaju preko Atlantika – Prešli su tri četvrtine puta
Foto: Fenix Map / Osobni album / Screenshot

Velikogorički Škot, 61-godišnji Martin Cruickshank i 54-godišnji Werner Ilić, oba umirovljeni hrvatski branitelji, prije tri mjeseca su krenuli na izazovno putovanje dugo čak 6500 kilometara u namjeri da budu prvi hrvatski građani koji su preveslali Atlantski ocean.

Dvojac je svoju plovidbu započeo u siječnju ove godine, u namjeri da Atlantik preveslaju za 90 dana, a veslački poduhvat dio je projekta “Veslom preko Atlantskog oceana”.

Koliko je pothvat opasan, govori činjenica da je ovakvo što do sad uspješno napravila samo 31 posada, dok je 9 veslača nestalo u dubinama Atlantskog oceana.

Srećom, Martin i Werner javljaju da su dobro, šalju pozdrave i dodaju da su ušli u posljednju četvrtinu puta te se napokon može govoriti o terminu uplova u odredišnu luku, tako da bi 20. travnja trebali stići u Port St. Charles na Barbadosu,

Voditelj projekta Dražen Hrženjak istaknuo je da akcija također za cilj ima upozoriti na veliki problem onečišćenja oceana i potrebu za očuvanjem svih mora svijeta.

– Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove ‘Atlantik Banovina’. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom ‘Jedan metar, jedna kuna’, sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati ‘Veteransko veslo’ jer će ga oni veslom na neki način izgraditi – kazao je Hrženjak.

Werner Ilić istaknuo je da žele staviti “sveti hrvatski barjak” među one koji su preveslali Atlantik.

– Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro hoće. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti – poručio je Ilić.

Sa sobom su ponijeli 300 litara vode i svu hranu ispod palube. Imaju dvije kabine, za opremu i spavanje.

– Ideja je da nas ih val okrene, zračni jastuci u kabinama nas mogu vratiti – kazao je prije plovidbe Martin Cruickshank.

Atlantski ocean prvi put su još 1896. godine preveslala dvojica Norvežana, a sve do 1966. godine o ovome se gotovo ništa nije znalo, dok  dva britanska vojnika nisu ponovila taj pothvat. Za manje od dva tjedna, Martin Cruickshank i Werner Ilić trebali bi tako postati i prvi ljudi iz Hrvatske kojima je to pošlo za rukom.

Do tada, njihov napredak i trenutnu lokaciju možete pratiti OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Velikogorički Škot kreće na opasnu avanturu preko Atlantika
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.