2 min. čitanja

Građani se pitaju: “Kako deponij visoko kancerogenog azbesta može godinama biti gradska plaža?”

Građani se pitaju: “Kako deponij visoko kancerogenog azbesta može godinama biti gradska plaža?”
Foto: Facebook / IG Mjesto koje hoće živjeti

VRANJIC – Inicijativa Mjesto koje hoće živjeti iz Vranjica upozorava na još jednu suludu situaciju iz svog mjesta. Plaža Kosica u Vranjicu je nesanirani deponij visoko kancerogenog azbesta, a opet se godinama koristi kao gradska plaža. Građanima nije jasno i po kojoj zakonskoj osnovi može biti raspisan natječaj za dodjelu koncesije.

Strategijom gospodarenja otpadom RH(NN 130/05) i planom gospodarenja otpadom u RH za razdoblje 2017-2022 (NN3/17) utvrđene su LOKACIJE VISOKOG RIZIKA koje su nastale dugotrajnim, neprimjerenim gospodarenjem proizvodnim (tehnološkim) otpadom i koje svojim postojanjem predstavljaju opasnost za okoliš i ljudsko zdravlje. To su tzv. “CRNE TOČKE” – lokacije u okolišu opterećene tehnološkim otpadom.

Prostor “plaže” KOSICA u Vranjicu (Grad Solin) još uvijek je uvršten kao “CRNA TOČKA”, AZBESTOM onečišćena lokacija. Radi se o otpadu iz proizvodnje azbesta (zabranjen, visoko karcenogen građevinski materijal).

Postavlja se pitanje kako nesanirani deponij, po život opasnog otpada, može postati i biti godinama gradska plaža, po kojoj zakonskoj osnovi može biti raspisan natječaj za dodjelu koncesije i još gore tko je izdao dozvolu za obavljanje iskopa i postavljanja betonskih stupova kada znamo da članak 20. pravilnika o gradevinskom  otpadu, koji sadrzi azbest (NN69/2016), propisuje zabranjene postupke gospodarenja azbestnim otpadom.

Stanovnici Vranjica su izuzetno osjetljivi na sami spomen azbesta jer veliki broj mještana je izgubio svoje voljene, braću, sestre, roditelje, bake, djedove koji su umrli od mezotelioma. Svake godine, još uvijek, nam u prosjeku 10 stanovnika umire od mezotelioma, jedini poznati rak pleure koji je posljedica ekspozicije azbestu u gotovo svim slučajevima. Mezoteliom je neizlječiv rak!

Foto: Mjesto koje hoće živjeti

Preživljavanje od trenutka postavljanja terapije iznosi 8-15 mjeseci, a pacijenti umiru u bolovima i dispneji (nedostatka zraka). Je li moguće da sve odgovorne institucije odugovlače, zanemaruju i igraju se sa životima mještana Vranjica? Je li moguće da se sanacija Kosice godinama spominje samo pred izbore, da ovako ozbiljan problem vezan za zdravlje može biti nešto u što će se politika miješati?

“CRNA TOČKA” bi trebala biti nešto što je neophodno riješiti bez odugovlačenja, filozofiranja, ignoriranja, površnosti, mazanje očiju i rješavanja stvari na hrvatski način. Ovo je problem koji se tiče zdravlja i koji bi kao takav bez presedana u svemu trebao biti PRIORITET.

Ponovno pitamo, kako je moguće da je izdata koncesija na CRNOJ TOČKI azbesta i šaljemo slike postavljene kućice, upravo danas. Dakle, pored svih naših upita i vapaja odgovornim ministarstvima da Kosica nije sanirana i koristi se kao gradska plaža danas je postavljen i  objekt za sladoled jer očito zakon ne vrijedi za sve jednako, upozorava građanska inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.