2 min. čitanja

Iskustvo podvodnog ribolovca: “Prije 20 godina ‘skinuo’ sam pastrvu kod Medulina, ponašala se tipično za brancina!”

Iskustvo podvodnog ribolovca: “Prije 20 godina ‘skinuo’ sam pastrvu kod Medulina, ponašala se tipično za brancina!”
Foto: Wikimedia / Mladen Kolenko, osobni album

Pulski ronioc i novinar Mladen Kolenko javio se u našu redakciju nakon što je pročitao prilog o nedavno ulovljenoj morskoj pastrvi kod Opatije, kao gotovo raritetnom ulovu u našem Jadranskom moru. Odlučio je podijeliti svoje iskustvo ulova jednog primjerka ove vrste podvodnom puškom prije 20-ak godina i to u dijelu Medulinskog zaljeva uz obalu autokampa Kažela.

Bilo je to početkom ljeta, dok sam tijekom jednog podvodnog ribolova uz samu obalu bio u potrazi za ljetnim brancinima.. U klasičnoj tehnici šuljanja i čeke, na predjelu s kameno-pješčanim dnom, na dubini od nekih par metara, te desetak metara ispred mene, zapazio sam ribu “od porcije” kako lagano pliva, tj. mota se oko jedne kamene izbočine/škrape. S obzirom da sam već bio pri kraju lova i sa suncem “u lice”, u prvi mah pomislio sam da se radi o brancinu, jer se ni po čemu nije razlikovala od klasičnog brancina u potrazi za plijenom. Bez razmišljanja i neke daljnje “analize” zalegao sam iza jedne poveće grote i sačekao da mi dođe “na tir”.

Kako sam i naveo, pod vodom se ponašala tipično za brancina, te je nakon mog zarona na dno, nakon nekih 30-ak sekundi “izviđanja” i laganog površinskog šuljanja i motanja oko stijena ispred, konačno, ali oprezno krenula ravno prema meni, skrivenom i u čeki iza grote na dnu. I pogođena po sredini, morska pastrva borila se poput pravog brancina, stoga je moje iznenađenje njenim ulovom bilo veće kad sam ju privukao da bih ju skinuo sa strelice. Naime, tek tada kad sam shvatio da sam ulovio nekog čudnog, meni dotad potpuno nepoznatog, “piknjastog brancina”.

S obzirom da sam se prvi put susreo s tom, tada meni nepoznatom ribom pod morem i u specifičnim uvjetima (visoko sunce i more puno valovima podignutog sedimenta-pijeska ) identičnoj brancinu, navelo me kao novinara i sportskog ribolovca istražiti svoj neobičan ulov.

Foto: Mladen Kolenko,, osobni album

Uglavnom, tada mi na prvu nitko nije mogao potvrditi radi li se našoj, u našem moru uobičajenoj morskoj vrsti pastrve, ili se pak radi o alohtonoj ribi tipa “atlantskog brancina”, koji je, eto, nekim pukim slučajem doplivao i do Medulinskog zaljeva, kako su mi tada, prije punih 20 g. navodili i sugerirali neki iskusniji ribolovci i tzv. morski stručnjaci. I na tome, nagađanju, je i taj moj ulov ostao. Međutim, nakon toga ljeta otišao sam u Senj, na Međužupanijsko prvenstvo u ekipnom podvodnom ribolovu, na kojem sam putem ribarskih priča i pričica, saznao da se u blizini Senja uz tamošnju termoelektranu nalazi i uzgajalište morskih pastrva! Nakon te spoznaje zbrojio sam “2 i 2”, te svoj dotad neobičan ulov s početka tog ljeta prije 20-ak godina, pragmatično zaključio kako je moja ulovljena pastrva zapravo nekim čudom pobjegla iz tog uzgajališta i tada neslavno završila na mojoj strijeli od podvodne puške.

Inače, meso joj je tamnije od mesa bijele ribe, uzmimo da više naginje boji plave ribe (lokardi, palamida..), a takav mu je i okus nakon pripreme, baš kao škombre na gradele.

Mladen Kolenko

PROČITAJTE JOŠ:

Kod Opatije ulovljena morska pastrva – Znanstvenici još ne znaju porijeklo ove ribe
POZOR! Ako u moru uočite ovu ribu javite se Institutu za oceanografiju i ribarstvo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.