2 min. čitanja

VODNJANSKA ŠPALETA Gastro zvijezda bogatog tradicijskog Uskrsa južne Istre

VODNJANSKA ŠPALETA Gastro zvijezda bogatog tradicijskog Uskrsa južne Istre
Foto: Stancija Buršić

VODNJAN – Vrijeme je za povratak putovanjima, upoznavanje i istraživanje novih odredišta ili dugo iščekivani ponovni susret s krajolicima i ljudima koje smo već otkrili i zavoljeli.

Proljeće u punom zamahu, sunčano vrijeme i blagdanski dani odmora zovu vas ovog Uskrsa u Vodnjan. Kako bi vam odluka o dolasku bila što lakša, predstavit ćemo vam tradicijsko gastronomsko bogatstvo koje će se naći na vodnjanskom uskrsnom stolu, prišapnuti pokoji recept, ali i glavni adut i razlog za dolazak u Vodnjan na Uskrsni ponedjeljak.

Naime, nakon dvije godine pauze, 18. travnja 2022. na Stanciji Buršić u Vodnjanu održat će se manifestacija Vodnjanska špaleta na kojoj ćete moći kušati nadaleko poznatu i cijenjenu istarsku suhomesnatu delikatesu – špaletu giravolta.

Ovu je manifestaciju u godini prije korone posjetilo čak tri tisuće posjetitelja, a novost je ta da će se u sklopu Vodnjanske špalete održati ocjenjivanje prijavljenih špaleta te proglasiti ona najbolja.

Foto: Stancija Buršić

ŠPALETA GIRAVOLTA – Razlog za dolazak u vodnjansku Stanciju Buršić

Izvana tamnosmaragdno zelena od plijesni i papra, prvim zarezom noža otkriva svoju pravu boju crvenog rubina koja još više dolazi do izražaja u kontrastu s bijelim linijama masnoće kojima je prošarana. Ime je dobila po dijelu svinjske plećke (špaleta) koji se stavlja u sol, prekriva crnim paprom te se nakon tromjesečnog sušenja pod udarima bure iz potkrovlja premješta u podrum.

Špalete na sušenju

Od istarskog se pršuta razlikuje po tome što se suši s kožom. U tradiciju je špaleta ušla kao dragocjenost uskrsnog jelovnika koja se nalazila na stolovima vodnjanskih obitelji. Zahvaljujući Stanciji i Pršutarni Buršić ta tradicija je pomno sačuvana kako bi Vodnjanci i njihovi gosti, posebice na Uskrsni ponedjeljak, mogli uživati u špaleti giravolta koja se polusuha reže nožem nešto deblje od pršuta te se potom okreće na toplom maslinovom ulju i na kraju zalijeva istarskom malvazijom ili teranom.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.