2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bojanje jaja u luku ili kapuli

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Bojanje jaja u luku ili kapuli
Foto: Katija Guljelmović

Iz godine u godinu sve je više tehnika bojanja jaja u luku (ili kapuli, ovisno kako ‘ko zove),

Iako sam i sama kuriozna i volim isprobati i druge tehnike, gotovo uvijek sam vjerna starom načinu bojanja jaja u lučini.

Prvenstveno sto sam sigurna da su bojana na zdrav način pa time i sigurna za konzumaciju, a onda i zato sto su mi uistinu najljepša.

Slike iz djetinstva i babe koja je mjesecima skupljala koru od luka, još uvijek su svježa i živa.

Foto: Katija Guljelmović

Postupak je jednostavan

Ono što vam treba je samo malo strpljenja dok listiće raznih biljaka zadržite u bječvi (=čarapi) na jajetu.

Potrebne su vam znači, dosta kore od luka, jaja, bječve, razni listići bilja  i sol. Meni osobno je je najdraži morač, petrusin, bršljan…

Na oprano jaje  stavite listove po izboru, zamotajte u bječvu koju dobro stisnete. Zavežete špagom ili debljim koncem.

Stavite ih kuhati u hladnu vodu s lukom i velikom ožicom soli. Sol spriječava da jaja puknu. Jaja vam moraju biti pokrivena lučinom i s gornje i s donje strane.

Kad provri, odma smanjite kuhanje na tiho i kuhajte 20 min do po ure.

Najbolje ih  je ostaviti tijekom noći da jače prime boju.

Poslužite ih na uskrsnom stolu za doručak ili ih iskoristite u igri s djecom za tuckanje ili igru sa kovanicama kako smo se i mi igrali u naša doba!

Foto: Katija Guljelmović

Katija Guljelmović

PROČITAJTE JOŠ:

ZEMLJA GURMANIJA Uskršnja pogača | | Morski HR
Repetitio est mater studiorum – “Ponavljanje je majka znanja” iliti Opet malo o Uskršnjoj pogači. Još jedan Uskrs. Još jedan najveći i najvažniji kršćanski blagdan. Još jedanput sjećanja na
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.