2 min. čitanja

Eko ceritificiranje za poljoprivrednike, ribare i školjkare s Pelješca

Eko ceritificiranje za poljoprivrednike, ribare i školjkare s Pelješca
Foto: DNŽ

PELJEŠAC – U sklopu projekta TAKE IT SLOW, Regionalna agencija DUNEA organizirala je radionicu „Eko certificiranje – značaj na tržištu“ s ciljem predstavljanja procesa certificiranja za ekološku poljoprivredu kao i nove EU regulative koja je stupila na snagu u siječnju 2022. godine.

Predavanje je pratilo 15 poduzetnika s Pelješca, uključujući proizvođače voća i povrća, vina, meda, maslinova ulja te školjkare, koji su kroz radionicu saznali što su ekološka poljoprivreda i proizvodnja, koji su tehnički i tržišni aspekti takve proizvodnje, koja je uloga ekoloških oznaka te koji su koraci do eko markice, zavisno o proizvodu koji se želi certificirati.

Foto: DNŽ

Upravo su se Pelješčani prvi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji okrenuli certificiranju ekološke proizvodnje, još 2008. godine kada je Vinarija Križ prva certificirala proizvodnju grožđa, a Vinarija Vukas proizvodnju maslina. Njihov primjer slijedilo je 17 peljeških proizvođača, a danas u Dubrovačko-neretvanskoj županiji postoje 142 certificirana ekološka proizvođača.

Na radionici se moglo doznati da prema novoj strategiji Europske unije, 25% poljoprivrednog zemljišta treba postati ekološko, a buduće mjere i poticaji ići će u tom smjeru. Hrvatska je trenutačno na 8% zemljišta koje je u ekološkoj proizvodnji.

Ovakve radionice najavljene su i za otoke Šipan te Korčulu u svibnju, a svi koji su zainteresirani za ulazak u ekološku poljoprivredu mogu se obratiti Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede.

TAKE IT SLOW je strateški bilateralni projekt Hrvatske i Italije osmišljen s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao zelene, pametne i održive destinacije. Fokus projekta je na malim zajednicama na otocima, obali i unutrašnjosti uz Jadransko more bogatima materijalnom i nematerijalnom baštinom koje su očuvale autentični životni stil prilagođen svom prirodnom okruženju.

Projekt je vrijedan više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna. Projekt provodi Dubrovačko-neretvanska županija uz tehničku podršku Regionalne agencije DUNEA.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.