1 min. čitanja

Cijene nafte porasle prema 107 dolara

Cijene nafte porasle prema 107 dolara
Foto: Pixabay/Ilustracija

Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 107 dolara, nakon što je Moskva objavila da su mirovni pregovori s Ukrajinom zapeli u slijepoj ulici, što je potaknulo zabrinutost za opskrbu ruskom naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 2,26 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,90 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 2,02 dolara višoj cijeni, od 102,62 dolara.

Trgovci pozorno prate stanje u Ukrajini i mirovne pregovore Kijeva i Moskve.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u utorak Ukrajinu da opstruira pregovore, rekavši da Moskva neće prekinuti “specijalnu operaciju” razoružavanja susjedne zemlje, navodi Reuters.

Zapadne zemlje uvele su Rusiji sankcije, a američki predsjednik Joe Biden optužio je u utorak Moskvu za genocid, prenosi N1.

– Prostor za pad cijena jako je ograničen . rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e, dodavši da ruske izjave o mirovnim pregovorima i optužba koju je američki predsjednik adresirao na Rusiju “potvrđuju da se situacija s Ukrajinom i Rusijom neće tako skoro smiriti”.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) upozorila je u međuvremenu da nije moguće nadomjestiti rusku naftu, signaliziravši da ne namjerava povećati proizvodnju.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je u utorak da će se ruska proizvodnja u travnju smanjiti u prosjeku za 1,5 milijuna barela dnevno, a od svibnja trebala bi biti manja za gotovo tri milijuna barela dnevno.

Na početku tjedna ruska proizvodnja nafte i plinskih kondenzata pala je ispod 10 milijuna barela nafte dnevno, spustivši se na najnižu razinu od srpnja 2020.

Potporu cijenama pružila su i ovotjedna izvješća o ublažavanju epidemioloških mjera u Kini, što bi trebalo potaknuti potražnju.

OPEC je danas odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u utorak stajao 102,41 dolar, što znači da poskupio 2,33 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Jesu li poskupljenja nafte kraj puta za mnoge ribarske profesionalce?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.