1 min. čitanja

Ćorić: Budućnost brodogradilišta je u dohodovnim nišama

Ćorić: Budućnost brodogradilišta je u dohodovnim nišama
Foto: Twitter / tć / Brodosplit

Budućnost hrvatskih brodogradilišta je u dohodovnim nišama, što traži pojačan angažman njihovih poslovodstava u punjenju knjiga narudžbi, posebno u sadašnjim međunarodnim poslovnim i financijskim okolnostima, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Kad mu je upućeno pitanje je li država i dalje spremna financijski pomagati Brodosplitu koji je u problemima zbog poteškoća u financiranju proizvodnje, podsjetio je na već poznati podatak da je država u restrukturiranje toga škvera uložila milijardu i pol kuna te je napomenuo da su u tijeku razgovori Brodosplita i HBOR-a o financiranju proizvodnje.

Upitan što očekuje od Brodosplita s obzirom na uložen javni novac, odgovorio je da ne može komentirati konkretnu situaciju, ali da načelno hrvatska brodogradnja “itekako ima budućnost u nišama s višom dodanom vrijednošću”, što pokazuju njihove knjige narudžbi, prenosi HRT.

Ipak, nije moguće financirati razvoj hrvatske brodogradnje ako knjige narudžbi nisu popunjene, zbog konkurencije s Istoka, prije svega iz Kine. Menadžmenti kompanija morat će stoga pronaći drukčije poslove – dodao je.

– Oni koji su pronašli niše funkcioniraju bez problema, specijalizacija u dohodovnim nišama je budućnost, i takva orijentacija traži “proaktivni menadžment” – ističe Ćorić.

Komentirajući prodaju Sberbankova udjela u Fortenovi, rekao je da će to kompaniji donijeti stabilnost koja je itekako poželjna u trenutnim uvjetima, jer ne treba više brinuti o sankcijskom režimu, a očekuje ju i refinanciranje obveza. S obzirom na rezultate, to bi trebalo proći po povoljnijim uvjetima.

Komentirajući najave o rekonstrukciji Vlade, rekao je uz ostalo da je sadašnja vladina postava odredila sjajan posao zadnjih pet i pol godina te kako je uvjeren da će premijer Plenković “nastaviti s najboljom mogućom ekipom”, a sličan načelan odgovor dala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ćorić i Vučković izjave su dali nakon predstavljanja natječaja iz svojih resora iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.