Ćorić: Budućnost brodogradilišta je u dohodovnim nišama

Foto: Twitter / tć / Brodosplit

Budućnost hrvatskih brodogradilišta je u dohodovnim nišama, što traži pojačan angažman njihovih poslovodstava u punjenju knjiga narudžbi, posebno u sadašnjim međunarodnim poslovnim i financijskim okolnostima, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Kad mu je upućeno pitanje je li država i dalje spremna financijski pomagati Brodosplitu koji je u problemima zbog poteškoća u financiranju proizvodnje, podsjetio je na već poznati podatak da je država u restrukturiranje toga škvera uložila milijardu i pol kuna te je napomenuo da su u tijeku razgovori Brodosplita i HBOR-a o financiranju proizvodnje.

Upitan što očekuje od Brodosplita s obzirom na uložen javni novac, odgovorio je da ne može komentirati konkretnu situaciju, ali da načelno hrvatska brodogradnja “itekako ima budućnost u nišama s višom dodanom vrijednošću”, što pokazuju njihove knjige narudžbi, prenosi HRT.

Ipak, nije moguće financirati razvoj hrvatske brodogradnje ako knjige narudžbi nisu popunjene, zbog konkurencije s Istoka, prije svega iz Kine. Menadžmenti kompanija morat će stoga pronaći drukčije poslove – dodao je.

– Oni koji su pronašli niše funkcioniraju bez problema, specijalizacija u dohodovnim nišama je budućnost, i takva orijentacija traži “proaktivni menadžment” – ističe Ćorić.

Komentirajući prodaju Sberbankova udjela u Fortenovi, rekao je da će to kompaniji donijeti stabilnost koja je itekako poželjna u trenutnim uvjetima, jer ne treba više brinuti o sankcijskom režimu, a očekuje ju i refinanciranje obveza. S obzirom na rezultate, to bi trebalo proći po povoljnijim uvjetima.

Komentirajući najave o rekonstrukciji Vlade, rekao je uz ostalo da je sadašnja vladina postava odredila sjajan posao zadnjih pet i pol godina te kako je uvjeren da će premijer Plenković “nastaviti s najboljom mogućom ekipom”, a sličan načelan odgovor dala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ćorić i Vučković izjave su dali nakon predstavljanja natječaja iz svojih resora iz sredstava Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Hina