2 min. čitanja

Hrvatska zasad jedina na svijetu ima Križni put pod morem

Hrvatska zasad jedina na svijetu ima Križni put pod morem
Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Jeste li znali da u Jadranu, na hrvatskoj obali, postoji podmorski Križni put? Nalazi se u uvali Jelinak koja pripada općini Marina, a nalazi se oko dvije milje od trogirske ACI marine.

Projekt „Križni put pod morem“ (Via crucis, Underwater museum) osmislili su Joško Kandija, vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira i i Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje. Projekt je 2017. godine postavljen na ovoj lokaciji uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, a koliko je poznato, nitko na svijetu osim Hrvatske nema križni put na dnu mora.

Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Portal Gorgonija.com ističe kako su na dubini od četiri do osam metara postavljena 52 kipa raspoređena na 14 postaja Križnog puta, a kraj svake postaje nalazi se i kamena ploča s rednim brojem, kao i tekstom na engleskom jeziku.

Na dubini od deset metara nalazi se impozantan kip Isusa Krista veličine osam metara koji simbolizira Uskrsnuće. Budući da je riječ o maloj dubini na kojoj se nalaze kipovi, lokacija je pogodna za sve ronioce, od onih na dah do scuba kategorija.

Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Skulpture su izrađene od ekološkog betona, u prirodnoj ljudskoj veličini, a budući da su pod morem već neko vrijeme, “zarobili” su ih morski organizmi koji su cijeloj vizuri dali posebnu, mističnu, ali živu sliku.

Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Još jedna zanimljivost ove jedinstvene podmorske lokacije je da su svi kipovi unikatni i ručno rađeni bez kalupa. Ronioci preporučuju da se u posjet podmorskom križnom putu ide kada nije južina, budući da su kipovi okruženi pijeskom pa za vrijeme južine dolazi do zamućenja mora i slabije vidljivosti.

Više informacija o lokaciji možete dobiti na www.blue-nautica.com.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska dobila prvi Križni put pod morem – jedinstven u svijetu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.