Na Lastovu organiziraju Međunarodni tjedan tamnog neba

Foto: Facebook/Hrvatski astronomski savez

LASTOVO – Turistička zajednica općine Lastovo, u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom, idući tjedan organizira Međunarodni tjedan tamnog neba. 

Program počinje 22. travnja, na Dan planeta Zemlje izložbom astrofotografija koje su proizašle iz radionice Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Fotografije će biti izložene u Društvenom centru Lastovo.

U ponedjeljak, 25. travnja, s početkom u 18 sati, u dvorani Udruge Dobre Dobričević održat će se predavanje o svjetlosnom onečišćenju koje je postalo jednako opasna ekološka prijetnja diljem svijeta, kao i plastika. Dokazano je, naime, da jaka noćna rasvjeta na javnim površinama negativno utječe na ljudsko zdravlje, onemogućujući kvalitetan san i proizvodnju melatonina – hormona kojeg izlučuje epifiza, a koji štiti ljudski organizam od slobodnih radikala i koji upravlja našim metabolizmom.

U utorak, 26. travnja, od 10 do 11 sati organizirano je promatranje Sunca specijalnim teleskopima za učenike Osnovne škole Braća Glumac, dok je u srijedu 27. travnja, za učenike od 1. do 4. razreda, u planu radionica na temu – Svjetlosno onečišćenje i životinjski svijet.

Inače, krajem prošle godine službeno je pokrenut postupak da se otok Lastovo proglasi međunarodnim parkom tamnog neba, što je već uspjelo općini Jelsa na otoku Hvaru, koja nosi titulu Međunarodne zajednice tamnog neba.

Više o tjednu tamnog neba na Lastovu možete pronaći na Facebook stranici događaja.