2 min. čitanja

RUSI SLUŽBENO POTVRDILI: “Moskva je na dnu mora”

RUSI SLUŽBENO POTVRDILI: “Moskva je na dnu mora”
Foto: Youtube / Screenshot

Ruska krstarica Moskva potonula je u “olujnom” Crnom moru, potvrdilo je rusko ministarstvo obrane. Rusi su teglili krstaricu do Krima gdje su je planirali popraviti nakon što je oštećena.

Brod s 510 članova posade bio je važan simbolički i vojni cilj te je predvodio ruski pomorski napad na Ukrajinu, prenosi BBC.

Ukrajina tvrdi da je pogodila ratni brod svojim projektilima, ali Rusija nije spomenula napad.

Tijekom cijelog četvrtka iz Moskve, Kijeva i Pentagona stizala su oprečna izvješća o tome što se dogodilo s brodom, je li još uvijek gorio – ili je potonuo.

Požar je izazvao eksploziju streljiva ratnog broda, kaže Rusija, dodajući da je cijela posada kasnije evakuirana na obližnja ruska plovila u Crnom moru. Nisu dali više detalja.

Nakon što su u početku rekli da je ratni brod na površini, kasno u četvrtak ruski državni mediji objavili su vijest da je “Moskva” izgubljena.

– Prilikom tegljenja… prema odredišnoj luci, plovilo je izgubilo ravnotežu zbog oštećenja trupa jer je izbio požar nakon što je streljivo eksplodiralo. S obzirom na uzburkano more, brod je potonuo – citira državna novinska agencija Tass rusko Ministarstvo obrane.

Ukrajinski vojni dužnosnici rekli su da su gađali Moskvu projektilima Neptun ukrajinske proizvodnje – oružjem koje je osmišljeno nakon ruske aneksije Krima 2014., a pomorska prijetnja Ukrajini u Crnom moru je rasla.

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Moskva je postala poznata nakon što je pozvala mali garnizon ukrajinskih graničnih trupa koji su branili Zmijski otok u Crnom moru da se preda – na što su im prenijeli već nezaboravnu poruku odbijanja, sa psovkama .

Izvorno izgrađen u sovjetsko doba, Moskva je ušao u službu ranih 1980-ih. Plovilo je zapravo položeno u ukrajinskom gradu Mikolajvu na jugu Ukrajine, koji je posljednjih dana snažno bombardirala Rusija.

Raketnu krstaricu Rusija je prethodno angažirala u sukobu u Siriji gdje je ruskim snagama u zemlji opskrbljivala pomorsku zaštitu.

Navodno je imao 16 protubrodskih projektila Vulkan i niz protupodmorničkih i minsko-torpednih oružja.

Potvrdi li se ukrajinski napad, Moskva, težak 12.490 tona, bio bi najveći ratni brod koji je potopljen od Drugog svjetskog rata.

To je drugo veliko plovilo koje je Rusija izgubila od početka svoje invazije. U ožujku je desantni brod Saratov uništen u ukrajinskom napadu u luci Berdjansk, ukrajinskoj luci Azovskog mora koju je okupirala Rusija.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Uništena “Moskva”, glavni brod ruske Crnomorske flote
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.