3 min. čitanja

OPORAVAK HRVATSKOG TURIZMA Promet za Uskrs se približio onom iz 2019.

OPORAVAK HRVATSKOG TURIZMA Promet za Uskrs se približio onom iz 2019.
Foto: Pixabay

Trenutno u Hrvatskoj boravi 90 tisuća turista, većinom stranih, a što je znatno više nego lani. Za Uskrs i proljetne školske praznike očekuje se još jači promet domaćih turista i učenika na školskim putovanjima te ukupno bolji uskrsni rezultati od lanjskih, procjenjuju iz turističkog sektora.

Najviše turista nalazi se u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a među destinacijama su najpopularnije one u Dubrovniku, Poreču, Rovinju, Zagrebu i Splitu. Među strancima najviše turista stiglo je iz Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Slovačke, Češke i Slovenije, iznosi za Hinu Hrvatska turistička zajednica (HTZ) prve podatke iz eVisitora.

Iako nije u potpunosti usporedivo, jer je Uskrs lani bio ranije, iz HTZ-a podsjećaju da je 2021. godine u ovo vrijeme, tj. na dan 15. travnja, u Hrvatskoj bilo znatno manje turista, oko 17 tisuća, dok ih je 2019. na taj dan bilo oko 86 tisuća, što znači da smo na tragu rezultata iz te ipak bolje godine, prenosi N1.

Ukupno je do sada ove godine, od 1. siječnja do 14. travnja, turista u Hrvatskoj bilo milijun a ostvarili su 3,1 milijun noćenja, što je za 121 odnosno 100 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine te 76 posto dolazaka i 92 posto noćenja iz 2019. godine.

Očekivanjima boljih rezultata za Uskrs pa i nakon Uskrsa, pridonosi ukidanje gotovo svih epidemioloških mjera u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama u Europi, a bolji rezultati očekuju se i zbog kasnijeg datuma Uskrsa.

S obzirom na najave s mnogih tržišta, turistički profesionalci vjeruju da će turista biti više i u predsezoni, a ne samo ljeti. Otvoreno je također i više hotela nego lani, kao i dosta kampova, a bolji promet očekuju i u privatnom smještaju.

I iz Ministarstva turizma i sporta zadnjih dana poručuju da se nakon kratkog zastoja i usporavanja zbog rata u Ukrajini, booking nastavlja, a turisti dolaze te da bismo u Hrvatskoj mogli imati odlično turističko ljeto, no kao i svi, i oni se nadaju da situacija u Ukrajini neće eskalirati i da će se početi nazirati kraj rata.

I županijske jadranske turističke zajednice očekuju pozitivne trendove za Uskrs, a neke ističu da se na njihovom području već u prva tri mjeseca promet približio onome iz istog razdoblja rekordne 2019. ili ga čak i premašio.

– U cijeloj Hrvatskoj za uskrsne blagdane turistički sektor očekuje rast prometa odnosno ostvarenje više od lanjskih 140 tisuća noćenja za te blagdane, a u pojedinim županijama taj bi rast mogao biti i dvoznamenkast, od 10 do 20 posto – kažu iz HTZ-a.

To se pokazuje već u preduskrsnom tjednu, a većina Hininih sugovornika iz Istre, Dalmacije, posebice Zadra, Splita i Dubrovnika, kao i Zagreba, ali i Slavonije i Like, kaže kako se vidi da turista ima.

S proljećem otvorili su se i poslovi putničkim agencijama, koje su najviše trpjele u pandemiji, a iz Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) ističu da sad osim s domaćim tržištem već rade i sa stranim i putem njih dolaze i strani turisti.

– Teško je reći koliko koja agencija radi, ali uglavnom u cijeloj Hrvatskoj rade više nego zadnje dvije godine. Vjerujemo da će tako i ostati i da su teška razdoblja napokon iza nas. Naravno da će naše članice na Jadranu u predsezoni kao i inače imati više posla nego one na kontinentu, ali i one rade i imaju klijente i očekujemo svi bolje poslovanje – kaže za Hinu predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

Agencije koje se time bave posebno veseli povratak školskih putovanja, maturalaca, izleta i sličnih putovanja, koja su zadnje dvije godine bila jako otežana ili ih nije ni bilo, pa će se dio tih putovanja odvijati i idućeg tjedna, kad su školski praznici.

Fain napominje da su to za sada školska putovanja samo po Hrvatskoj, ali s obzirom na potražnju koja agencijama stiže iz škola i ako situacija u Europi ostane mirna, očekuje se da će biti i putovanja učenika u strane zemlje.

Osim školskih, Fain kaže da se vraćaju i krstarenja ili putovanja kruzerima.

– Nemamo brojke i teško ih je znati, ali domaće agencije su za Uskrs prodavale aranžmane domaćima za kraća putovanja u strane zemlje, odnosno većinom u velike europske gradove. Neke su postavile i charter letove iz Hrvatske ili Slovenije, a nude razna odredišta, od Pariza, Rima i Londona do Egipta, Turske, pa i Maldiva i druge –  dodaje Fain.

Važnim smatra što su mnogi zrakoplovni prijevoznici za Hrvatsku ove godine najavili puno više letova u gotovo sve domaće zračne luke, što agencijama dodatno otvara poslove transfera, izleta i putovanja općenito.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.