2 min. čitanja

PRIRODNO BOJANJE JAJA Iskoristite namirnice iz kuhinje – Brzo, jednostavno, zdravo

PRIRODNO BOJANJE JAJA Iskoristite namirnice iz kuhinje – Brzo, jednostavno, zdravo
Foto: Pexels / Andreea Diana Sintean

U današnje vrijeme, moguće je nabaviti čitavu paletu raznih umjetnih ukrasa i boja za jaja, ali ako za bojanje želite koristiti prirodne i zdravije sastojke, kojih također ima pregršt, evo nekoliko ideja za vas.

Uz bogat uskrsni doručak, i kod mnogih povratak starim navikama nakon korizmenog odricanja, bojanje jaja najradosniji je trenutak u mnogim obiteljima vezan uz uskrsnu tradiciju. Najstarija pisanica na našim područjima, seže u 15. stoljeće, a uz začetke tradicije bojenja jaja veže se i nekoliko teorija. Jaja se obično bojaju na Veliku subotu i u tome sudjeluju najradije djeca ali i odrasli.

Običaj vezan uz najveći kršćanski blagdan Uskrs simbolizira rađanje novog života i Isusovo uskrsnuće, a pouzdano se zna da se tradicija oslikavanja pisanica u Hrvatskoj njeguje najmanje 600 godina. Tako su se nekad, za bojanje jaja koristile samo prirodne boje. Koristila se cikla, kupus, kurkuma, čajevi, lukovica… Ovisno o tome kakve su se boje željele postići. Nekoliko je koraka koje morate slijediti.

Za jednu veliku šalicu vode koristite:

1 šalicu naribanog tamnog kupusa – jaja će biti plavkaste boje
1 šalica ljuske crvenog luka – ako ljuska jajeta prirodno ima crvenkastu boju, jaja će poprimiti boju lavande
1 šalica smeđe ljuske luka – na bijelim jajima ćete dobiti narančastu boju, na tamnijim smeđu
1 šalicu naribane cikle – svjetla jaja će poprimiti ružičastu boju, tamnija jaja smeđu
2 žličice kurkume – jaja će biti žute boje
1 vrećica crvenog čaja – jaja će biti boje lavande

Foto: Katija Guljelmović

Vodi možete dodati i žlicu bijelog octa kako bi se jaja lijepo sjajila.

Postoji li razlika između bijelih i smeđih jaja? Obojite ih namirnicama koje imate kod kuće. Ordinacija.hr donosi načine kako jaja obojati ciklom, kurkumom, kupusom i drugim namirnicama iz kuhinje.

Evo što će vam biti potrebno:

Skuhana i ohlađena jaja
Velika šalica vode za svaku boju
1 šalica naribanog kupusa
1 šalica kore luka (crvenog i smeđeg)
1 šalica naribane cikle
2 žlice kurkume
1 vrećica čaja hibiskusa
1 žličica octa
malo prirodnog ulja

Potrebno je još…

posuda s poklopcem
tanjur
cjedilo
još jedna posuda
tanjur
kuhinjski papir

Upute:

Dodajte vodu u posudu, zatim dodajte kupus, luk ili neku drugu namirnicu vodi i pustite neka proključa. Smanjite vatru, stavite poklopac i pustite neka kuha 20-ak minuta. Boja je gotova kada vidite da je nekoliko nijansi tamnija od one koju želite dobiti na jajima. Malo boje izvadite i stavite na bijeli tanjur kako biste provjerili nijansu, pa maknite posudu s vatre i ostavite da se ohladi oko 20 minuta. Boju procijedite u drugu posudu, dodajte joj ocat – na jednu šalicu boje jedna mala žličica octa. Boju možete preliti preko jaja ili možete žlicom svako jaje posebno u nju umočiti.
Obojena jaja stavite u frižider na nekoliko minuta. Izvadite ih i prebrišite te u njih utrljajte ulje.
Jaja čuvajte opet u frižideru do posluživanja.

Dobar tek!

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.