2 min. čitanja

Zbog rekonstrukcije Prirodoslovnog muzeja, seli se velika bijela psina

Zbog rekonstrukcije Prirodoslovnog muzeja, seli se velika bijela psina
Foto: HPM

ZAGREB – Hrvatski prirodoslovni muzej će zbog rekonstrukcije, u utorak, 19. travnja, početi preseljenje važnog eksponata Zbirke riba – velike bijele psine, na sigurnu lokaciju u prostorima Zagrebačkog velesajma.

– Muzej se trenutno nalazi u fazi najveće rekonstrukcije u svojoj povijesti, a preseljenje velikih eksponata ogroman je logistički izazov – istaknula je tim povodom za HRT ravnateljica Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja Tatjana Vlahović.

Foto: HPS

Muzej je tijekom protekle dvije godine preselio svu građu u novoizgrađenu čuvaonicu u Novom Petruševcu, jedinu specijaliziranu muzejsku čuvaonicu u Hrvatskoj te u prostore Zagrebačkog velesajma u Novom Zagrebu.

Za preseljenje su ostala dva najveća eksponata – velika bijela psina te golema psina, koje su zbog složenosti postupka do zadnjeg čekale premještaj.

Preseljenje velike psine, Carcharodon carcharias, ulovljene u Jadranskom moru, počinje u utorak, a uskoro se očekuje i preseljenje najvećeg eksponata – goleme psine.

Foto: HPM

Kako je gorostasna psina završila u Zagrebu?

Sve je započelo 1. rujna 1934. kada su ribari kod Kraljevice ulovili u mrežu gorostasnu psinu Cetorhinus maximus (Gunnerus, 1765).

Ova kozmopolitska migratorna vrsta morskog psa dopremljena je u Zagreb te nepreparirana izložena na dasci u baraki na Velesajmu da se namaknu troškovi ribarima za skupe razderane mreže te za obzirom da muzej nije raspolagao sredstvima koji bi pokrili sve troškove. Istovremeno se odigravala i prava utakmica između našega i ljubljanskog muzeja u kojoj je tadašnji ravnatelj profesor Krunoslav Babić odigrao važnu ulogu.

Kaže citat: “Ova je utakmica lijepa, pače i plemenita, nu prirodno je da psina ostane za zagrebački zoološki muzej, koji je u jednu ruku najstariji i najveći u državi, a u drugu kraljevički je morski pas prijeko potreban, da se upotpuni zbirka morskih pasa iz Jadrana.

Članak završava primjedbom da su sve nedoumice riješene, rekli bismo višom silom:

Zdravstvena je komisija ustanovila da se on nalazi u vrijenju i da se ne smije otpremati dalje“.

Prepariranje je izveo muzejski preparator Pavao Allinger. Tijekom preparacije dva dana je odvajao i čistio kožu koja je sama težila oko 800 kg. Puno vremena uzela je izrada modela koji točno odgovara dužini i obujmu gorostasne životinje.

– Obzirom na težinu i nemogućnost manipulacije gorostasna psina i danas je izložena na mjestu gdje je i došla k nama – kažu iz ovog Muzeja.

O Krunoslavu Babiću i epizodi nabave morkog psa pročitajte više OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Fantastični prizori veličanstvene gorostasne psine u Kvarneru: “Dugo sam na moru, ali ovo vidim prvi put!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.