2 min. čitanja

POINT NEMO Najudaljenija točka na Zemlji kojoj je Hrvat dao ime

POINT NEMO Najudaljenija točka na Zemlji kojoj je Hrvat dao ime
Photo: Wikimedia

Point Nemo je najusamljenija točka na svijetu. 1451 nm od najbližeg kopna. Zamišljena točka koju je 1992. godine definirao hrvatsko-kanadski istraživački inženjer Hrvoje Lukatela  i dao joj ime Nemo (lat. – nema čovjeka) po uzoru na kapetana Nema iz Jules Vernovog romana 20.000 milja pod (ne u dubinu, nego u daljinu – podmornicom) morem.

Lukatela je ustanovio da atol Ducie Island, Motu Nui (najjužniji otok Uskršnjih otoka) i Maher Island na Antatrktici određuju kružnicu u čijem je centru Point Nemo, a unutar te kružnice nema nijednog otoka, suhog dijela Zemlje. Iako slovi kao otkrivač, nikada nije bio tamo, a kada se netko i nađe u blizini, za očekivati je da će mu najbliži čovjek biti astronaut iz ISS-a koji leti samo 400 km iznad Zemlje te često prolazi i tim područjem.

Foto: Twitter/London sailing/Morski.hr

Tuda je 2018. godine prošla flota Volvo Ocean Race, i nažalost upravo u blizini, Poin Nemo ekipa Sun Hung Kai/Scallywag je ostala bez člana posade. John Fisher (Fish) je 26. ožujka, nekoliko minuta pred samu zoru pao u more nakon nekontroliranog gybe-a. Pri vjetru od 35-45 čvorova i mora 4-5, posada ga nije našla, iako je imao osobni lokator, i u more je bačen pojas za spašavanje. Pri temperaturi mora od 9°C, teško da se moglo nešto napraviti.

Zbog svog položaja, Point Nemo služi kao posljednja stanica svemirskih brodova koji se u ovom području bez rizika po ljudske živote ruše i izgaraju kroz atmosferu. Ondje je pokopano između 250 i 300 svemirskih letjelica. Najveći objekt koji je s neba pao u Point Nemo bila je 2001. ruska svemirska postaja Mir, teška 120 tona.

Vlatko Ignatoski

PROČITAJTE JOŠ:

Tajna Uskršnjeg otoka
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.