1 min. čitanja

Lokalizirani šumski požari na makarskom području

Lokalizirani šumski požari na makarskom području
Foto: Vatrogasci Podgora

ŽIVOGOŠĆE/MAKARSKA – Lokalizirana su dva šumska požara koja su od nedjelje bila aktivna na makarskom području, a ukupno je izgorjelo 35 hektara guste borove šume, makije i niskog raslinja, doznaje se od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Makarska Marija Čovića.

– Požar koji je izbio na predjelu Živogošća nije se u niti jednom trenutku približio stambenim objektima, a za njegovo gašenje postavljali smo prijenosne pumpe da bi uopće dobili vodu na tolikoj nadmorskoj visini gdje smo, u vatri iznad Makarske, nastojali i uspjeli obraniti objekte uz magistralu – izjavio je Mario Čović za Hinu.

Uspješno su, kaže, obranili i dvije vikend kućice koje je vatra okružila.

Dodao je kako će do večeri na terenu ostati vatrogasci s područja cijele županije, a potom će cijelu noć na dežurstvu biti vatrogasni timovi samo s makarskog područja.

Oko 15 hektara opožareno je u Živogošću, a još 20 iznad Makarske. U akciji je tijekom dva dana sudjelovalo više od 100 vatrogasaca.

Dva požara na nepristupačnom terenu na Biokovu buknula su u poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje, a vatra je zahvatila borovu šumu, makiju i nisko raslinje te se potpomognuta orkanskom burom širila na sve strane.

Brzom intervencijom više od 100 vatrogasaca s područja Dalmacije vatrena je stihija stavljena pod nadzor, a očekuje se da bi se vrlo skoro požari trebali proglasiti ugašenima.

Jak vjetar bio je uzrok i što vatrogascima u pomoć nisu mogli doći kanaderi, pa su se snalazili sami.

U objavi na društvenoj mreži gradonačelnik Makarske Zoran Paunović zahvalio je svim vatrogaskinjama i vatrogascima što su “umjesto u krugu obitelji, Uskrs proveli na požarištu spašavajući živote i imovinu”.

– Apeliram na sve građane – suzdržite se od paljenja na otvorenom, uklonite grane maslina koje padaju ili ulaze u put, te nikada, ali baš nikada, nemojte blokirati protupožarni put izgradnjom zida – istaknuo je Paunović.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.