2 min. čitanja

Tijekom uskršnjeg vikenda ostvareno više od 490 tisuća turističkih noćenja

Tijekom uskršnjeg vikenda ostvareno više od 490 tisuća turističkih noćenja
Foto: Boris Kačan

Prema podacima sustava  eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je tijekom uskršnjih blagdana, odnosno u razdoblju od petka, 15. travnja do ponedjeljka, 18. travnja 2022. godine ostvareno  oko 135.000 dolazaka i oko 493.000 noćenja. Od toga su domaći turisti ostvarili više od 31.000 dolazaka i više od 80.000 noćenja, dok su strani turisti ostvarili više od 103.000 dolazaka i više od 412.000 noćenja. Usporedbe radi, tijekom produženog uskršnjeg vikenda prošle godine u Hrvatskoj je ostvareno oko 147.000 noćenja.

Tijekom Uskrsa najviše je turističkih noćenja ostvareno u Istri (oko 188.000 noćenja), na Kvarneru (više od 90.000 noćenja), Splitsko-dalmatinskoj (više od 55.000 noćenja) te Dubrovačko- Neretvanskoj županiji (više od 43.000 noćenja), a gledajući prema destinacijama najviše je noćenja ostvareno u Poreču, Rovinju, Dubrovniku, Zagrebu, Splitu, Umagu i Zadru. Gledano prema tržištima, tijekom uskršnjih blagdana najveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, zatim domaće tržište te gosti iz Austrije, Slovenije, Italije i Slovačke, a gledano prema vrsti smještaja najviše noćenja ostvareno je u hotelima (više od 210.000 noćenja), objektima u domaćinstvu (više od 112.000 noćenja) i kampovima (više od 99.000 noćenja).

– Premašili smo brojku od 3,6 milijuna noćenja od početka godine do sada, čime smo dosegli 120 posto noćenja više nego u istom razdoblju prošle godine, ali i 95 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju 2019. Ovi rezultati potvrda su jačanja prepoznatljivosti Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije dodane vrijednosti što je i naše strateško opredjeljenje. Turisti Hrvatsku percipiraju kao destinaciju ugodnog i kvalitetnog odmora te smo aktivnosti usmjerili upravo na zadržavanju tog statusa, ali i na razvijanju Hrvatske kao održivo odgovorne destinacije. Unatoč svim izazovima turistički sektor i ove godine pokazuje svoju otpornost i kvalitetu, a hrvatska turistička ponuda svoju konkurentnost što nam je ujedno i dodatni poticaj za ostatak turističke godine – zaključila je ministrica turizma i sporta  Nikolina Brnjac.

Dodajmo kako je u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno u Istri, na Kvarneru te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući prema destinacijama u Zagrebu, Dubrovniku, Rovinju, Splitu, Poreču, Opatiji… Najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta, a zatim slijede Nijemci, Austrijanci, Slovenci i Talijani.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.