1 min. čitanja

Prve snimke meteo radara kod Zadra: Dalmacija više nije crna rupa Europe

Prve snimke meteo radara kod Zadra: Dalmacija više nije crna rupa Europe
Foto: DHMZ

Državni hidrometeorološki zavod u javnost jepustio snimke iz Meteorološkog radarskog centra u Debeljaku, čijom je instalacijom po prvi puta u povijesti hrvatski dio Jadranske obale pokriven radarskim mjerenjima.

Iz udruge Crometeo ističu kako je time dosanjan jedan od najvećih snova meteorologa. Naime, do današnjeg dana Dalmacija je bila jedina regija u EU koja nije pokrivena meteorološkim radarima, zbog čega su je stručnjaci proglasili “crnom rupom Europe”.

Radar u Debeljaku instaliran je u travnju u sklopu projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj, METMONIC, čija je vrijednost vrtoglavih 343,9 milijuna kuna, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, piše 057.info.

Iz DHMZ-a navode kako je riječ o suvremenom meteorološkom radaru – WRM200 C-band dvojno polarizirani Doppler radar proizvođača Vaisala OYJ. Domet radara je 240 km, a mjerenja se izvršavaju svakih 5 minuta.

– Osim za procjenu intenziteta oborine i naoblake Doppler radari mjere brzinu i divergenciju visinskog vjetra koja pomaže pri boljoj procjeni vremenske situacije ili opasnosti konvektivnog procesa. Novo instalirani radar ima dvojno polariziranu zraku što kroz naknadnu digitalnu obradu i procesiranje omogućuje i prepoznavanje te prikaz vrste oborine, čak i distinkciju između meteoroloških i ne meteoroloških odjeka, stručno je objašnjenje iz DHMZ-a o radu radaru zbog kojeg olujna nevremena više ne bi trebala predstavljati iznenađenje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.