2 min. čitanja

Hoće li luka u Salima biti otvorena ovog ljeta?

Hoće li luka u Salima biti otvorena ovog ljeta?
Foto: ŽLU Zadar

SALI – Radovi dogradnje luke Sali na Dugom otoku, koji su u tijeku, vrijedni su više od 90 milijuna kuna. Njima će se proširiti obala i povećati sigurnost prometa. Luka je trenutno zatvorena za promet, što je uobičajeno u ovoj fazi radova, no najave da bi zatvorena mogla ostati i tijekom cijele turističke sezone, zabrinula je sve u Salima.

Radovi su, naime, počeli potkraj prošle godine. Ubrzo se pokazalo da dno nije onakvo kakvo se očekivalo, što je zahtijevalo dodatna istraživanja, prilagodbu projektne dokumentacije te promjenu tehnologije iskopa i gradnje. Kako bi se ipak izveli u definiranom roku, više nema mjesta mogućem prekidu radova tijekom sezone. Iako zadovoljni što će dobiti veću i sigurniju luku, takav scenarij mnogim Saljanima kvari raspoloženje.

– Prošlog tjedna je bila jedna panel-diskusija, gdje smo razgovarali o tome kakva će biti regulacija prometa za vrijeme ljetnih mjeseci, gdje je nama zapravo dano do znanja da se luka ne namjerava otvoriti za nautički promet, za članove zajednice koji imaju svoje obrte za prijevoz putnika i ljude koji imaju brodice i idu na ribanje. S nedostatkom gospodarske aktivnosti saljske luke direktno je ugroženo barem dvjesto radnih mjesta , to je dvije trećine Sali – kazala je Ivana Kirinić Frka, predsjednica Općinskog vijeća Sali, piše HRT.

Ugostitelji, koji već okupljaju osoblje i provode posljednje pripreme te plaćaju sve obveze za predsezonu, osobito su zabrinuti.

– Već se stišćemo dvi godine i sad još. Jednostavno nemamo ta sredstva. Ne znam, morat ću vjerojatno i ja i mnogi moji kolege tražit posao negdi drugo… neki su u kreditima, u najmu – žali se Danijel Lučić, predstavnik ugostitelja u Salima.

Zabrinuti su i kornatski ugostitelji, koji dio opskrbe obavljaju u Salima, kao i stanovnici i gosti okolnih manjih otoka. U luci je i devet turističkih brodara, koji voze goste na jednodnevne izlete.

– Sve akcije demografske politike koje naša općina provodi nemaju smisla ako ljudima nije osigurana egzistencija i pravo na rad – kaže Kirinić Frka.

Iz Županijske lučke uprave Zadar uvjeravaju da situacija ipak nije tako crna.

– Svatko iz svoje nadležnosti treba poduzeti sve da ova luka funkcionira u možda malo ograničenom dijelu ove godine, a dogodine da to bude u punom zahvatu, smatra Davor Škibola, ravnatelj ŽLU-a Zadar.

U međuvremenu je naručena i Studija sigurnosti plovidbe u luci radi formiranja plovnog koridora tijekom izvođenja radova, sve kako bi se i ova sezona odradila uz što manje žrtava bez usporavanja radova koji moraju biti dovršeni do 31. prosinca 2023.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Radovi na dogradnji luke Sali na Dugom otoku – Obala će biti 150 metara duža
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.