1 min. čitanja

Napravljeno više od polovice posla na novom trajektnom pristaništu u Veloj Luci

Napravljeno više od polovice posla na novom trajektnom pristaništu u Veloj Luci
Foto: ŽLU Vela Luka

VELA LUKA – Županijska lučka uprava Vela Luka pohvalila se dinamikom radova na izgradnji novog trajektnog pristaništa u Veloj Luci, a koje je već sad poprimilo konačne obrise.

Napravljeno je oko 65% svih radova na izgradnji Pomorsko-putničkog terminala Vela Luka, a nastavi li se tim tempom procjenjuje se da bi novo trajektno pristanište moglo biti pušteno u promet već u jesen ove godine. Dosad su izvedeni svi radovi pod morem što uključuje izvedbu armirano betonskih bušenih pilota, armirano betonskih naglavnih ploča, podmorskog obalnog zida, podmorskog lučkog iskopa i nasipavanje kamenog nasipa.

Foto: ŽLU Vela Luka

Izrađeni su i montirani svi armirano betonski elementi, a započela je i tzv. monolitizacija konstrukcije. U tijeku je priprema za izvođenje instalaterskih radova, ugradnju polera i bokobrana te priprema za izradu završne obrade budućeg terminala.

Novo trajektno pristanište bit će dugo oko 500 metara, a na njemu bi se trebala smjestiti 3 trajektna veza. Luka će time steći uvjete za prihvat dva trajekta duljine 70 metara i jednog trajekta od 150 metara, a operativna lučka površina povećava se za 18 i pol tisuća četvornih metara.

Projekt je vrijedan oko 75 milijuna kuna, što ga čini drugim najvećim projektom lučke infrastrukture na otoku, financiranom sredstvima EU fondova. Prvi projekt, koji još nije počeo s realizacijom, je buduća nova trajektna luka u Polačištu na sjevernoj strani otoka Korčule.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.