2 min. čitanja

Policajci spasili dijete od utapanja

Policajci spasili dijete od utapanja
Foto: Pixabay

VARAŽDIN – U srijedu, 20. travnja u 20.06 sati voditelj smjene Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave varaždinske zaprimio je dojavu 14-godišnje djevojčice da se nalazi na obali derivacijskog kanala HE Varaždin kod Svibovca Podravskog i da je njezin 13-godišnji prijatelj pao u Dravu te da ga ne mogu izvući iz vode.

Odmah po zaprimanju dojave, voditelj smjene je žurno na mjesto događaja uputio sve raspoložive ophodnje Policijske postaje Varaždin, Postaje prometne policije Varaždin i Interventne jedinice policije. Također je o događaju žurno izvijestio i Javnu vatrogasnu postrojbu i Zavod za hitnu medicinu Varaždinsku županije.

Istovremeno je u kontaktu s dojaviteljicom, istu uputio da mobitelom daje svjetlosne znakove policajcima koji dolaze na mjesto događaja s ciljem da ih što prije uoče i počnu spašavanje te joj daje upute vezano uz dječaka u vodi da se pokuša držati za neki predmet.

U 20.15 sati na mjesto događaja  – 100 metara uzvodno od HE Varaždin s južne strane derivacijskog kanala na asfaltiranom nasipu širine 3 metra, stigla je prva od upućenih ophodnji i to dvojica policijskih službenika Policijske postaje Varaždin. Oni uočavaju kako se dječak u vodi drži za konop, odnosno špagu koja viri iz asfaltne podloge, a tijelo mu je potopljeno vodom koja teče jakom brzinom nizvodno prema hidrocentrali. Jedan od policijskih službenika žurno se spušta niz kosinu asfaltnog nasipa 6 metara, dok ga drugi policajac osigurava rukama te hvatom za ruku dječaka vade iz vode na nasip, stavljaju ga u policijsko vozilo i pokrivaju vlastitom odjećom da ga ugriju do dolaska medicinske ekipe.

U 20.30 sati na mjesto događaja stigla je ekipa Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije koja je preuzela pothlađenog dječaka te ga prevezla u Opću bolnicu Varaždin. Također je o događaju obaviještena majka dječaka koja je preuzela daljnju skrb o djetetu u bolnici.

Obavljenim razgovorima s dojaviteljicom te još dvije djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, utvrđeno je da su one zajedno s 13-godišnjakom, oko 20 sati šetale po nasipu. U jednom su trenutku u polju nedaleko od derivacijskog kanala, ugledali kako pas nepoznatog vlasnika, trči za srnom. Srna se u jednom trenutku okrenula i počela trčati u smjeru nasipa, pri čemu je udarila u tijelo 13-godišnjaka, koji je izgubio ravnotežu i od siline udara pao s nasipa u vodu derivacijskog kanala. Dječak se prilikom pada pokušao zaustaviti na klizavoj asfaltnoj podlozi kosine nasipa no nije uspio te je pao u vodu. U tom je trenutku ugledao špagu za koju se uhvatio i držao do dolaska i spašavanja od strane policajaca.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.