2 min. čitanja

Županijska lučka uprava i vatrogasci dobili vrijednu opremu za sanaciju iznenadnog onečišćenja mora

Županijska lučka uprava i vatrogasci dobili vrijednu opremu za sanaciju iznenadnog onečišćenja mora
Foto: Šibensko-kninska županija

ŠIBENIK – U okviru provedbe projekta PEPSEA, punog naziva Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (Povećanje stupnja zaštite zatvorenih dijelova mora od onečišćenja), u komunalnoj lučici Vrnaža u Šibeniku jučer je predstavljena oprema za pomoć u prevenciji, detekciji, intervenciji, sanaciji i nadzoru u slučaju iznenadnog onečišćenja mora.

Cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije.

U okviru projekta nabavljeni su skimeri, agregati, razne vrste brana, miniwasheva i zaštitne opreme. Uz to, tim žurnih službi, sastavljen od vatrogasaca, lučke kapetanije i Lučke uprave Šibensko-kninske županije, pohađao je posebnu edukaciju u Italiji. Sva oprema bit će ustupljena Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije i Lučkoj upravi ŠKŽ na daljnje korištenje.

– Ideja za aplikaciju na ovaj projekt bio je podatak da u ljetnim mjesecima u Kanalu sv. Ante imamo čak do 1.800 uplovljavanja i isplovljavanja brodova te sve veći broj kruzera koji dolaze u našu luku. S jedne strane raduje nas povećanje prihoda od nautičkog turizma u kojem je Šibensko-kninska županija predvodnik, ali sve to povećava i rizik od nesreće i moguće iznenadno onečišćenje mora. Područje Kanala je izabrano kao pilot područje za ovaj projekt, a važno je naglasiti kako je područje Kanala sv. Ante jedinstven estuarij rijeke Krke, zaštićen po više osnova i kao Značajni krajobraz i NATURA 2000 temeljem Zakona o zaštiti prirode, odnedavno i kao UNESCO buffer zona tvrđave sv. Nikole. Sve to ukazuje da je i s aspekta zaštite ovom području potrebno pridati posebnu, dodatnu pozornost, jednako kao području akvatorija cijele Šibensko-kninske županije – izjavila je v.d. pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr. sc. Sanja Slavica Matešić.

Foto: ŠKŽ
Foto: ŠKŽ

Ukupna vrijednost projekta PEPSEA iznosi 2,9 milijuna eura, a sufinancira se putem Standard poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a ostali partneri iz Hrvatske su Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC te Splitsko-dalmatinska županija.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.