Županijska lučka uprava i vatrogasci dobili vrijednu opremu za sanaciju iznenadnog onečišćenja mora

Foto: Šibensko-kninska županija

ŠIBENIK – U okviru provedbe projekta PEPSEA, punog naziva Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (Povećanje stupnja zaštite zatvorenih dijelova mora od onečišćenja), u komunalnoj lučici Vrnaža u Šibeniku jučer je predstavljena oprema za pomoć u prevenciji, detekciji, intervenciji, sanaciji i nadzoru u slučaju iznenadnog onečišćenja mora.

Cilj projekta PEPSEA je povećati stupanj zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova i kopnenih izvora onečišćenja te zaštititi način života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvati biološku raznolikost jadranske regije.

U okviru projekta nabavljeni su skimeri, agregati, razne vrste brana, miniwasheva i zaštitne opreme. Uz to, tim žurnih službi, sastavljen od vatrogasaca, lučke kapetanije i Lučke uprave Šibensko-kninske županije, pohađao je posebnu edukaciju u Italiji. Sva oprema bit će ustupljena Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije i Lučkoj upravi ŠKŽ na daljnje korištenje.

– Ideja za aplikaciju na ovaj projekt bio je podatak da u ljetnim mjesecima u Kanalu sv. Ante imamo čak do 1.800 uplovljavanja i isplovljavanja brodova te sve veći broj kruzera koji dolaze u našu luku. S jedne strane raduje nas povećanje prihoda od nautičkog turizma u kojem je Šibensko-kninska županija predvodnik, ali sve to povećava i rizik od nesreće i moguće iznenadno onečišćenje mora. Područje Kanala je izabrano kao pilot područje za ovaj projekt, a važno je naglasiti kako je područje Kanala sv. Ante jedinstven estuarij rijeke Krke, zaštićen po više osnova i kao Značajni krajobraz i NATURA 2000 temeljem Zakona o zaštiti prirode, odnedavno i kao UNESCO buffer zona tvrđave sv. Nikole. Sve to ukazuje da je i s aspekta zaštite ovom području potrebno pridati posebnu, dodatnu pozornost, jednako kao području akvatorija cijele Šibensko-kninske županije – izjavila je v.d. pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove Šibensko-kninske županije dr. sc. Sanja Slavica Matešić.

Ukupna vrijednost projekta PEPSEA iznosi 2,9 milijuna eura, a sufinancira se putem Standard poziva na dostavu projektnih prijedloga u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020.

Nositelj projekta je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, a ostali partneri iz Hrvatske su Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC te Splitsko-dalmatinska županija.