Iz podmorja mjesne luke izvukli više od 500 kilograma otpada

Foto: Društvo istraživača mora 20000 milja/Facebook

VELI IŽ – Vrijedne ruke brojnih volontera zaslužne su što je iz uvale Veli Iž na otoku Ižu tijekom prijepodneva izvučeno više od 500 kilograma raznog otpada. Riječ je o velikoj akciji čišćenja koju je u povodu jučerašnjeg Dana planeta Zemlje organiziralo Društvo istraživača mora 20000 milja, u suradnji s partnerima. 

Kao i obično, u skupljenom otpadu našlo se svega i svačega što ne pripada morskom okolišu – od već dobro poznatih automobilskih guma, kojih je jadransko podmorje očito prepuno, do plastičnih boca te građevinskog i ribarskog materijala.

Što navodi pojedince da svojim otpadom zagađuju more koje pripada svima, znaju samo oni. No svakako bi bilo poželjno da lokalne zajednice takve nemarne sugrađane počnu novčano sankcionirati. Jer poznato je da udar po džepu najviše boli.

Tim više veseli spoznaja da mnoge udruge, nevladine organizacije i volonteri marljivo pokušavaju vratiti jadranskom podmorju izgled kakvog zaslužuje.

Današnja akcija čišćenja obale i podmorja u uvali Veli Iž dio je inicijative Zajedno protiv morskog otpada“, a koja je organizirana u sklopu trećeg uspješnog nastavka projekta „ČISTE LUKE, ČISTO MORE“.