2 min. čitanja

Bakarski kaštel otvara svoju škrinjicu tajni u Noći tvrđava

Bakarski kaštel otvara svoju škrinjicu tajni u Noći tvrđava
Foto: TZ Bakar

BAKAR – Impresivan bakarski kaštel pridružuje se obilježavanju ovogodišnje Noći tvrđava. Manifestacija se održava 29. i 30. travnja od 15 do 19 sati u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Grad Bakar sa svojom turističkom zajednicom rado se odazvao pozivu i priključio se ovoj hvale vrijednoj manifestaciji, a u Bakru je to i prilika za prisjećanje na tragičnu obljetnicu obitelji Frankopan i Zrinski, nekadašnjih vladara Bakra.

Prostorije bakarskog kaštela su danas prazne, a u tijeku su opsežni i dugotrajni restauratorski radovi i istraživanja. Ali, ništa ne može spriječiti debele zidove da šapuću davne uspomene. Riječ je o nevjerojatno uščuvanoj utvrdi na tri kata sa 33 prostorije i čak 4 kuhinje koje nam golicaju maštu i vraćaju nas stoljećima unatrag u vrijeme velikaša. Možemo samo zamišljati njihovu raskoš, čak i dekadenciju, u današnjem mirnom primorskom gradiću. Pa onda, upotrijebimo maštu i izgubimo se u hodnicima prošlosti Bakra!

Foto: TZ Bakar

Bakarski kaštel će pokazati svu svoju slojevitost kroz zanimljive programe koje je za znatiželjnike osigurala TZ Grada Bakra.

Prvi dan manifestacije, u petak 29. travnja, održat će se dvije ture “Kaštel kroz vijekove” pod vodstvom strastvenog istraživača bogate bakarske povijesti Bore Štrbca. Ture počinju u 16:00 i u 18:00 sati ispred Kaštela.

Drugi dan, u subotu 30.4. održat će se igrificirano istraživanje kaštela pod nazivom „Mračne tajne Frankopana“. Igrificiranu turu vodit će Iva Silla u ulozi detektivke starina. Rezervirajte svoje mjesto i pomozite joj u otkrivanju čudnovatih zanimljivosti i povijesnih glasina o obitelji Frankopan odgonetavajući zagonetke i istražujući po jednu povijesnu priču ili tajnu u pojedinoj prostoriji kaštela. Početak ture je u 16:00 i 18:00 sati ispred Banskih vrata. Ovo je ujedno prva etapa u razvoju igrificirane ture koja će u budućnosti biti dio stalnog postava bakarskog kaštela.

Foto: TZ Bakar

Kaštelom će u subotu ponovo odjeknuti i zvuci prošlosti zahvaljujući aristokratskim plesovima u izvedbi “Royal Bakar” iz udruge La Bamba s početkom u 17:00 sati.

Bakarski kaštel dio je rute Putovima Frankopana i u njemu je smješten malen interpretacijski centar. Centar će tijekom čitavog održavanja programa biti otvoren za posjetitelje. Svi programi koje TZ Grada Bakra organizira u Noći tvrđava su besplatni, ali je broj sudionika na igirficiranim turama ograničen i stoga je potrebna prijava na info@tz-bakar.hr.

Programe ostalih gradova koji su se pridružili manifestaciji Noć tvrđava možete pronaći OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.