3 min. čitanja

Gradonačelnica Supetra: “Hotelski lanac nasilno želi preuzeti prostor koji lokalne udruge koriste više od 45 godina

Gradonačelnica Supetra: “Hotelski lanac nasilno želi preuzeti prostor koji lokalne udruge koriste više od 45 godina
Foto: Screenshot/Facebook

Ne smiruju se tenzije u Supetru, nakon što su svojevrsni zaštitari, nabildani momci u crnom, jučer zapriječili pristup prostoru starog DVD-a Supetar i NK Jadran. O nimalo ugodnoj situaciji oglasila se u priopćenju i gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Riječ je, kaže, o nasilnom pokušaju hotelske kuće da putem trećih osoba uđe u prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar i Nogometnog kluba Jadran, udruga koje su od posebnog i povijesnog značaja za Grad Supetar, a koje taj prostor neometano koriste više od 45 godina.

– Na ovaj način odbačeni su svi napori oko mirnog rješavanja spora koji traje duže od pola godine na relaciji gradonačelnice Grada Supetra i Gradskog Vijeća Grada Supetra, Republike Hrvatske i hotelske kuće Svpetrvs Hoteli d.d. Hotelska kuća uknjižila se na nekretninu temeljem nezakonitog rješenja o privatizaciji i djelomičnog rješenja Hrvatskog fonda za privatizaciju od 20.1.2005., rješenja koje je poništeno presudom Upravnog suda RH od 1.4.2010., nakon čega nikada nije doneseno novo rješenje te stoga isti ne mogu biti vlasnici sporne nekretnine koja se koristi u javne svrhe desetljećima – ističe Marković.

Grad Supetar, dodaje, samo traži poštivanje zakona ove države, djelovanje institucija pravne države, kraj manipulaciji činjenicama i zaštitu prava hrvatskih građana. Ističe da ovakav način nasilnog ponašanja neće tolerirati.

– Poštujemo zakone, za sve postoji pravna procedura, odluke i zakonske institucije dok je ovaj način pokušaja provale u službene prostorije udruga Grada Supetra i onemogućavanje građana Grada Supetra u dolasku do prostorija svojih udruga je nešto što je tražilo reakciju u obrani posjeda – kazala je.

Glavni krivac je svima omražena privatizacija

Supetarska gradonačelnica ističe kako je najveći propust napravljen u postupku privatizacije, pogrešnom procjenom društvenog kapitala i prodajom nekretnina koje predstavljaju javno dobro – poput cesta i objekata od vitalnog javnog interesa, koji nikada nisu smjeli biti predmetom privatizacije. Istodobno je, naglašava, donesen niz zakona koji su naložili jedinicama lokalne samouprave obvezu uknjižbe prava vlasništva nad tim nekretninama. Osvrnula se i na jutrošnje rušenje bespravno sagrađenog zida na ulazu u  resort Svpetrvs Hotela.

Foto: Uklanjanje bespravno sagrađenog zida/Udruga “Za naš Supetar”

– Što se tiče uredovanja na cesti Miljenka Smoje, broj. kat. čest. 2092/6, u naravi nerazvrstana cesta – javno dobro u općoj upotrebi u neotuđivom vlasništvu Grada Supetra, uredovali smo temeljem Zakona o cestama na temelju članka 45. stavka 4. protivno postupanja iz članka 45. stavka 2. Grad Supetar će i dalje provoditi Zakone RH u smislu Zakona o cestama te zaštite javnog i pomorskog dobra na korist svojih građana.

Na dužnost gradonačelnice Grada Supetra izabrana sam po treći put jasno komunicirajući svoje stavove o zaštiti javnog i pomorskog dobra, čuvanju vlasništva Grada Supetra i nedopuštanju da se temeljem uzurpacije, postavljanja ograda i zidova malo po malo uskraćuje javni prostor građanima ovoga Grada pod izlikom napretka i zapošljavanja. To je moj jedini interes i cilj obnašanja funkcije gradonačelnice te je to možda vijest u moru informacija o nelegalnim postupanjima dužnosnika i pogodovanjima – stoji u priopćenju gradonačelnice Supetra Ivane Marković, objavljenom na njezinoj službenoj Facebook stranici, gdje je dobila veliku podršku, ne samo građana Supetra, već i šire javnosti.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

ESKALACIJA U SUPETRU Srušen zid na ulazu u resort Svpetrvs hotela
VIDEO Nabildani tipovi u crnom “čuvaju” područje DVD-a Supetar – Zbog napete situacije otkazani i nogometni treninzi za djecu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.