1 min. čitanja

VIDEO Najveći građevinski brod na svijetu ima novi sustav podizanja golemih tereta

VIDEO Najveći građevinski brod na svijetu ima novi sustav podizanja golemih tereta
Foto: Allseas

Najveći katamaran na svijetu, Pioneering Spirit, prvi je put upotrijebio novi sustav podizanja golemih čeličnih potpornih konstrukcija za morske platforme, tzv. Jacket Lift System JLS. Akcija je izvedena u Sjevernom moru, a vlasnik plovila tvrdi da je u pitanju potpuno sustav za uklanjanje velikih konstrukcija iz mora, kakav dosad nije viđen.

Pioneering Spirit najveći je građevinski brod na svijetu, dug 382 i širok 124 metra. Ima dvostruki trup poput katamarana, a u stanju je odjednom podići cijelu platformu težine do 48 000 tona. Brod je ušao u službu 2016. godine i već je postavio niz rekorda, uključujući svjetski rekord 2017. godine za najteže jednostruko podizanje s uklanjanjem platforme Brent Delta od 24 000 tona.

Foto: Uklanjanje goleme čelične potpore/Allseas

Brod je sada, kažu, opremljen novim revolucionarnim sustavom podizanja, postavljenim na krmi broda, a koji se sastoji od dvije povezane grede duge 170 metara koje imaju funkciju svojevrsne potpore tijekom operacija postavljanja, podizanja, spuštanja i uklanjanja masivnih struktura.

Vlasnik plovila, kompanija Allseas, tvrdi da je sustav koji koristi Pioneering Spirit bitno drugačiji od konvencionalnih građevinskih plovila i uobičajenog brodskog sustava za podizanje. Novi sustav omogućuje izravan prijenos struktura, eliminirajući potrebu za potpornim teglenicama. Također nema potrebe niti za pričvršćivanjem potpore za Pioneering Spirit tijekom tranzita “zbog visoke razine stabilnosti plovila, značajnog smanjenja vremena na terenu i smanjenja otiska emisija”.

Plovilo je ove godine rezervirano za podizanje i transport više od 123 000 tona konstrukcija za energetsku industriju na moru, najvjerojatnije za morske vjetroelektrane.

Kako izgleda ova grdosija na terenu pogledajte u videu u nastavku.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.